April 23, 2023 by wip
Inteligența Artificială nu trebuie să concureze cu oamenii. Trebuie să îi ajute. Și în mare parte o face.
Inteligența artificială nu trebuie doar să copieze abilitățile umane ci să ajute la sporirea acestora, la progresul omenirii
În anul 1950, ALAN Turing a creat ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Testul Turing, o modalitate de a decide dacă un computer este inteligent. Testul lui Turing a devenit steaua nordică pentru generații de pionieri ai inteligenței artificiale. Timp de zeci de ani, aceștia s-au străduit din răsputeri să imite abilitățile umane de bază, cu un succes major: Acum avem inteligențe artificiale care poate purta conversații, desena imagini sau juca runde de șah, Go și jocuri video rapide.
Dar acum, unii oameni din AI se întreabă dacă nu cumva deși Turing a reușit să imite abilitățile umane – a greșit sarcina. Imitarea abilităților umane a dus la o competiție economică directă între oameni și mașini.
Acesta este unul din argumentele directorului Laboratorului de Economie Digitală de la Stanford care a scris mult timp despre efectul IA asupra muncii/pieței muncii. Într-o lucrare recentă, el a susținut că acest lucru a dus la creșterea inegalităților salariale.
Creatorii de inteligență artificială au automatizat posturile din multe forme de muncă – de la locuri de muncă evident-afectate, cum ar fi casierii de bancă, la roluri mai puțin vizibile, cum ar fi managerii de inventar și cercetătorii. Automatizarea a făcut companiile mai productive, dar câștigurile acestei productivități merg la proprietarii firmelor, nu la oameni direct.
Este adevărat că inteligența artificială de tip uman este în plină dezvoltare: Uitați-vă la ascensiunea generatoarelor de artă vizuală cu o abilitate uimitoare, cum ar fi Dall-E și Midjourney. În această vară, un designer de jocuri a înscris o creație MidJourney la concursul de artă de la Târgul de Stat din Colorado și a câștigat premiul întâi, aparent fără ca vreunul dintre jurați să suspecteze că lucrarea a fost realizată de un computer – făcând, ca să spunem așa, un test Turing estetic.
Creșterea economică adevărată și progresul constă în construirea de inteligență artificială care să mărească capacitățile oamenilor și să aducă beneficii pentru cât mai mulți dintre noi. Să facă lucruri pe care oamenii nu le pot face.
Ceea ce eu sper este încă un lucru – AI să fie un fel de instrument care să ajute experții să facă progrese în știință. Prin utilizarea algoritmilor de învățare automată, IA poate analiza seturi mari de date și poate găsi modele și relații care ar fi trecut neobservate de cercetătorii umani. De asemenea, IA poate fi folosită pentru a simula experimente sau pentru a ajuta la dezvoltarea de modele și ipoteze.
Ce este clar este că AI – nu doar trebuie să economisească costurile prin înlocuirea oamenilor cu un robot, dar să și crească productivitatea oamenilor. Munca oamenilor este îmbunătățită în acest fel și progresul este iminent.