July 1, 2022 by wip

Designerul de interior: ce face, cum te ajuta si de ce este important sa apelezi la un astfel de serviciu atunci cand amenajezi un spatiu

Designul de interior, initial o ramura a arhitecturii, a devenit astazi o disciplina de sine statatoare. Rolul acestuia transcende ideea de armonie estetica, care intra in randul regulilor care guverneaza munca unui designer de interior, dar nu se reduce la aceasta. 

Un designer de interior are, mai presus de toate, sarcina de a te face una cu spatiul tau. Mai exact, de a gandi intreg spatiul ghidandu-se dupa un set de informatii pe care tu, clientul, i le comunici. Astfel, designerul de interior se asigura că rezultatul amenajarii este nu doar placut estetic, ci potrivit pentru amenajarea pe care ti-o doresti, o amenajare care trimite un mesaj prin estetica ei. In plus, un aspect important este felul in care functionalitatea spatiului este optimizata prin solutii inteligente. Spatiul devine, asadar, un organism cu o identitate proprie.

In Romania, profesia de designer de interior este inca tanara si in continuu proces de evolutie. In volumul „Introducere in arhitectura de interior”, publicat in 2013 la editura Simetria, arhitectul Marius Marcu-Lapadat scrie ca termenul „interior design” a inceput sa fie folosit frecvent abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Inainte de razboi, termenul omonim era „decoratie de interior”, sarcina arhitectilor si artizanilor, nu o disciplina separata.

Insa profesia in sine a aparut din nevoia de sprijin in amenajare – problemele ridicate de amenajarea unui spatiu interior au devenit din ce in ce mai complexe si ajutorul expertilor necesar. 

 

Acum ca ti-am facut o scurta introducere in istoria si semnificatia designului de interior, iti vom raspunde la intrebarile arzatoare. 

 

Prima intalnire cu designerul de interior: consultanta si demararea unui proiect de design interior

 

Foto: Radu & Sebastian – Pick Two

 

Procesul de consultanta si stabilirea primilor pasi ai proiectului, precum si celelalte etape, difera de la un designer de interior la altul. Structura de baza, insa, este urmatoarea:

 

Discutiile preliminare: designerul face cunostinta cu proiectul si cu nevoile clientului

In cadrul primei intalniri se decide traietoria proiectului si se discuta despre identitatea spatiului si despre dorintele, nevoile si stilul de viata clientului si/sau despre utilizarea imobilului pentru care este gandit proiectul. Unii designeri au un formular de intrebari care atinge toate aceste nuante pentru a intelege mai bine ce-si doreste beneficiarul. De mare ajutor poate fi si un moodboard de la client – o colectie de imagini inspirationale care reflecta stilul preferat. Acestea trebuie privite, insa, cu realism si flexibilitate – o amenajare vazuta online a unui living dintr-o vila inalta, cu ferestre pe tot peretele, nu va arata la fel intr-un apartament de bloc. 

Tot in aceasta etapa au loc discutiile despre bugetul disponibil, baza tuturor discutiilor urmatoare si a propunerilor de amenajare. Dupa discutiile despre buget urmeaza releveul sau masuratorile spatiului si transpunerea acestuia intr-un desen electronic.

 

Evaluarea spatiului de catre designer

Schita electronica a spatiului serveste drept suport discutiilor despre compartimentarea spatiului. Pentru recompartimentarea acestuia sau pentru un proiect construit de la zero sunt luate in calcul prevederile legale. Daca spatiul este nou construit sau recompartimentat proiectul trebuie sa fie aprobat de autoritati. Un designer sau un arhitect de interior te poate ajuta cu toate aceste proceduri – nu iti doresti, de exemplu, sa spargi peretii de rezistenta ai imobilului, lucru periculos si taxat de lege.

Se fac, de asemenea, planuri pentru asezarea instalatiilor electrice si sanitare din casa.

 

Propunerile designerului de interior in amenajarea spatiului 

Dupa stabilirea machetei noului proiect se decid finisajele, materialele, cromatica, se aleg piesele de mobilier, obiectele decorative si se decide amplasarea acestora. Bugetul disponibil este cel care guverneaza aceste alegeri.

Unii designeri de interior realizeaza planuri 2D si moodboard-uri pentru a ajuta beneficiarul sa-si formeze o imagine de ansamblu inainte de a trece la realizarea randarilor 3D (planurilor 3D).

Au loc discutii despre finisaje, materiale si piese de mobilier, despre furnizori (fiecare designer de interior are o baza de furnizori), dar si despre producatori. Sunt recomandate mostrele si vizitele in magazine pentru a intelege mai bine un material, pentru a simti textura acestuia. Este foarte important ca beneficiarul sa cunoasca si sa inteleaga produsele folosite in amenajare si calitatea ergonomica a acestuia, nu doar calitatea estetica.

Dupa toate acestea urmeaza realizarea planurilor 3D care sunt, de fapt, simulari digitale ale propunerii de amenajare. 

 

Planificarea programului de amenajare: finalizarea achizitiilor

Planurile 3D, care reprezinta in esenta imaginea „finala” a amenajarii, pot suferi mici modificari, iar dupa stabilirea planului final urmeaza devizul. Devizul este o lista cu produsele necesare in amenajare, cu detalii specifice – masuratori, cantitati, furnizori/ producatori/ magazine, preturi. Au loc ultimele discutii pentru piesele realizate pe comanda, dupa schite, ultimele vizite (impreuna cu designerul) in magazine si realizarea comenzilor.

 

Rolul unui designer de interior in santier si in amenajarea propriu-zisa

Asistenta la implementare din partea designerului de interior este o parte foarte importanta a procesului. Desi randarile sunt facute dupa masuratori stricte, exista situatii in care socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ din varii motive: lipsa experientei mesterilor, o comunicare deficitara cu echipa de constructii sau o proasta gestionare a lucrarilor efectuate sunt doar cateva exemple. Designerii de interior includ un anumit numar de vizite pe santier pe toata durata proiectului si ajuta beneficiarul si constructorul cu sfaturi practice atunci cand apar probleme sau neintelegeri, dar si pentru a aduce, pur si simplu, clarificari. 

 

Designer de interior vs. arhitect 

Designerul de interior poate fi absolvent al unei facultati de profil sau al unui curs de formare. Acesta are competente care depasesc latura stilistica, fiind autorizat sa efectueze proiecte de proiectare si de renovare, spre deosebire de decorator. 

Arhitectul de interior este absolventul unei facultati de profil de cinci ani (in Romania) si este singurul autorizat sa realizeze proiecte complexe de arhitectura cap-coada, de la concept, plan de fezabilitate, proiect tehnic, documentatie legala, obtinere de autorizatii pentru constructii, la obtinerea avizelor si supervizarea lucrarilor desfasurate.

Arhitectul este absolventul unei facultati de profil de 6 ani in Romania si are competente suplimentare – de proiectare si de construire pentru noi cladiri si drept de semnatura, spre deosebire de arhitectul de interior.

 

Designer de interior vs. decorator

Spre deosebire de designerul de interior, decoratorul se ocupa doar de aspectele stilistice estetice ale spatiului in amenajarile interioare. Acesta nu intervine in modificarile structurale si nu asista santierul.

 

Cum te poate ajuta un designer de interior sa spui poveste brandului tau?

Foto: Proiect Pick Two // Bistro la Etaj / Cismigiu

Serviciile unui designer de interior sau ale unui arhitect de interior te vor ajuta sa dai viata caminului tau, insa exista situatii in care amenajarea nu este doar un element care completeaza o poveste – in cazul brandurilor, amenajarea SPUNE o poveste. PickTwo este un studio de interior design care creeaza solutii personalizate pentru spatii de retail, office si de ospitalitate. 

Venim intotdeauna cu solutii diferite, personalizate, unice pentru fiecare proiect care ne trece prin maini si ajutam brandurile cu care colaboram sa isi spune povestea intr-o maniera distincta. PickTwo este un one-stop-shop pentru branduri – serviciile noastre nu se rezuma doar la abordarea estetica, ci la implementare de brand fizica. Te sprijinim in definirea unei identitati de brand, lucram la claritatea conceptului de visual language, graphic design, brand arhitecture si branded enviroments. Pe scurt, suntem gata sa te sprijinim pe tot parcursul dintre idee si brand de succes.

 

Cum alegem designerul de interior potrivit?

Atunci cand iti doresti sa colaborezi cu un designer de interior trebuie sa te orientezi, in primul rand, dupa nisa pe care activeaza acesta. Designerii de interior rezidentiali sunt potriviti pentru tine daca proiectul tau este unul rezidential. In acest sens, te poti orienta si dupa portofoliul designerului – cauta designeri de interior care au in portofoliu spatii amenajate care simti ca se potrivesc, in mare, stilului tau.

 

Designerii de interior specializati pe zone de retail, office sau ospitalitate, precum PickTwo, sunt cei la care mergi daca esti interesat sa pui in valoare proiecte din aceasta zona. PickTwo vine cu un set bogat de cunostinte si in zona de branding, asa ca scopul nostru este sa iti sprijinim businessul pe mai multi piloni. De fapt, desi te ajutam doar in faza de realizare si implementare a proiectului, cunostintele noastre iti vor oferi o baza de sprijin pe termen lung.

 

De ce sa alegi un designer sau o firma design interior pentru amenajarea spatiului?

Daca ai decis deja ca vrei ajutor de specialitate in proiectul tau de amenajare, afla cum te ajuta si de ce ar trebui sa apelezi la un designer sau un arhitect de interior:

 

  1. Primesti un concept unitar

Un designer de interior te ajuta sa gandesti spatiul in ansamblu, dar si in detaliu, astfel incat rezultatul final sa fie unul armonios si coerent vizual. Paleta cromatica, stilul pieselor de mobilier, pana si detaliile decoratiunilor interioare – toate devin elemente din aceeasi poveste. 

 

  1. Scutesti bani

Un designer de interior stie exact ce cantitati de materiale ai nevoie, cunoaste foarte bine piata si te poate indruma catre produsele cu un raport calitate-pret excelent, realizeaza o etapizare a lucrarilor si stie exact care este ordinea in care trebuie sa se desfasoare si supravegheaza lucrarilede pe santier. In acest fel, scapi de grija lucrarilor executate prost si eviti posibilele greseli la care cu totii suntem predispusi atunci cand alegem materialele in graba.

 

  1. Mai putin stres

Colaborarea cu un designer de interior iti ridica de pe umeri multe sarcini stresante, care de altfel te-ar impiedica sa te bucuri de procesul de amenajare, de la alegerea unor materiale, pana la punerea la punct a instalatiilor sanitare. 

 

  1. Designerul de interior iti intuieste nevoile si dorintele

Se intampla adesea ca in amenajari sa scapam din vedere lucruri importante, cum este, de exemplu, aspectul depozitarii. Un designer de interior face o analiza a stilului tau de viata si poate observa lucruri care tie ti-ar putea scapa cu usurinta. 

 

Ce tip de client esti?

Pentru rezultate optime in amenajare este recomandata pastrarea unei linii de comunicare deschise intre designer/ arhitect si beneficiar. Poti, desigur, sa ii oferi designerului de interior un brief la inceputul proiectul cu toate informatiile de care consideri ca are nevoie si sa-ti pui toata increderea in serviciile si competentele acestuia, insa pentru o colaborare lina si lipsita de orice fel de probleme, dar si pentru un proiect de succes, este recomandat sa comunicati in permanenta. 

 

Cat costa un designer de interior?

Costurile unui designer sau ale unui arhitect de interior variaza, in primul rand, in functie de natura spatiului – rezidential, retail, office sau ospitalitate. Printre factorii care influenteaza pretul se numara intinderea spatiului si stadiul in care se afla acesta stilul abordat in amenajare, constrangerile ridicare de constructie, exigentele clientilor, complexitatea proiectului si pachetele de servicii oferite de biroul de design.

Bugetul se discuta cu fiecare client in parte intr-un mod care sa satisfaca asteptarile acestuia cat mai realist.

 

Cat dureaza colaborarea dintre designer si beneficiar?

In general, un proiect de amenajare realizat in colaborare cu un designer de interior dureaza in jur de cateva luni, insa raspunsul la aceasta intrebare este strict dependent de amploarea proiectului. 

This website uses cookies to analyze traffic and enhance your experience. Learn more

Accept