March 24, 2023 by wip

Design interior salon de infrumusetare: Sfaturi & recomandari de amenajare

Daca planuiesti sa iti deschizi in viitorul apropiat un salon de infrumusetare, informatiile din acest articol cu siguranta iti vor fi de folos. Cand incepi proiectul, tine cont ca nu doar compartimentarea spatiului este importanta, ci si design-ul interior pe care acesta il va avea. Lucreaza indeaproape cu o echipa de arhitecti si designer cu experienta, astfel incat salonul sa fie mai usor de abordat din punct de vedere functionalitate si estetica.

 

Planificarea amenajarii unui salon de infrumusetare 

Primul pas pe care il ai de facut este sa iti intelegi noul business si sa iti dai seama care sunt valorile pe care doresti sa le transmita celor care il vor vizita. 

Al doilea pas este de a-ti cunoaste cat mai bine viitorul spatiu – cum este compartimentat, ce dimensiuni are, care sunt zonele de intrare/iesire, daca si unde exista o lumina naturala buna.

 

Planificarea propriu-zisa 

Planificarea propriu-zisa a amenajarii salonului, implica o gandire strategica si o buna cunoastere a business-ului si a serviciilor oferite. De exemplu:

 

  • Acorda atentie spatiului: o amenajare practica este tot ce are nevoie un astfel de loc. Gandeste cat mai bine zonele de lucru (bancurile de tuns/coafat si statiile pentru spalarea parului, de exemplu). Aceeasi idee se aplica si in cazul receptiei si a zonei de asteptare.
  • Pune in valoare fiecare colt: chiar daca la prima vedere ti se pare ca un anumit colt nu se integreaza corespunzator pentru ca sunt multe tevi la vedere, lasa-ti putin timp de gandire. Vei vedea ca ele pot reprezenta startul unui nou stil.
  • Mentine un design coerent: chiar daca entuziasmul te va acapara si vei dori sa integrezi tot felul de culori, texturi sau decoratiuni, ia-ti putin timp si adu-ti aminte care este planul original. Un spatiu cu un design coerent va fi mult mai placut din punct de vedere vizual.
  • Alege finisaje calitative: mai bine ai putine piese de mobilier (scaune, mese, canapele), decat o podea dintr-un material slab sau bancuri de lucru care se deterioreaza repede. Calitatea primeaza in detrimentul cantitatii, asa ca acorda atentie finisajelor in care investesti.

Conceptul salonului & tipul acestuia

Deschiderea unui salon de infrumusetare nu este un pas usor de indeplinit, mai ales ca, inainte de amenajarea locului, trebuie stabilit conceptul salonului. Indiferent ca vei avea o frizerie, un coafor, un salon de manichiura, un salon de cosmetica sau chiar un spatiu care le inglobeaza pe toate cinci, toate zonele trebuie echipate corespunzator, atat cu ustensilele, cat si cu produsele potrivite.

 

Amenajare unui salon in functie de serviciile oferite

Serviciile pe care salonul tau de infrumusetare le ofera influenteaza designul interior al locului. Chiar daca anumite detalii raman neschimbate, sunt anumite corpuri de mobilier sau elemente specifice ce trebuie sa-si gaseasca locul.

 

Idei de amenajari saloane coafura

Atunci cand amenajezi un salon de coafura ia in calcul organizarea bancurilor de lucru, precum si a zonei de spalare, astfel incat sa fie cat mai apropiate. De asemenea, incearca sa ai scaune cat mai comode pentru cliente si oglinzi mari – ele au rolul de a mari spatiul, dar si de a aduce mai multa lumina naturala in interior. Obiectele des folosite si produsele de styling trebuie sa fie cat mai usor de accesat, asa ca alege dulapioare exact in acelasi stil ca restul amenajarii.

 

Amenajare salon manichiura

Daca salonul tau ofera doar servicii de manichiura ai posibilitati multipe de amenajare astfel incat sa pastrezi un loc estetic, dar si functional. Pentru ca nu este nevoie de foarte mult spatiu pentru realizarea acestui serviciu, bancurile de lucru pot avea forme diferite – clasicele masute ori poate chiar un nails bar la care clientele sa poata sta. Cu ajutorul unor mici polite si a unor vitrine poti expune sticlutele disponibile cu oja.

 

Amenajare salon cosmetica

Un salon care ofera servicii de cosmetica trebuie sa fie compartimentat corespunzator, astfel incat sa existe intimitate. Pune accent pe scaunele si paturile pentru clienti care ar trebuie sa fie, in primul rand, confortabile.

 

Idei de amenajare a unei frizerii

Frizeria, cunoscuta drept barber shop, se aseamana foarte tare cu un coafor. Chiar daca se adreseaza genului masculin, principiul amenajarii ramane acelasi: spatiile de lucru trebuie sa fie alaturate, cat mai bine organizate, iar ustensilele si produsele trebuie depozitate in mod corect.

 

Amenajarea unui salon de infrumusetare in functie de spatii

Intr-un salon de infrumusetare, conceptul unitar este cheia. Astfel, toate zonele dintr-un astfel de spatiu trebuie amenajate tinandu-se cont de cromatica si stilul stabilit inca de la inceput.

 

 

Amenajare receptie salon infrumusetare

Receptia este prima incapere pe care clientii tai o vor vedea atunci cand vor intra in salon. Nu doar ca aceasta trebuie sa arate impecabil, dar ea va avea rolul de a-i intampina si de a le crea o prima impresie despre locul in care au ajuns. Tine cont de spatiul disponibil si nu aglomera piese de mobilier mai mult decat sunt necesare.

 

Amenajare sala de asteptare 

Zona de asteptare trebuie sa fie o zona aerisita, in care clientii tai sa nu stea inghesuiti in timp ce isi asteapta randul programarii. Nu folosi piese de mobilier cu greutate vizuala si nici culori sau texturi care sa ofere o stare de agitatie. Mergi pe nuante deschise, cat mai multa lumina naturala sau lumina artificiala calda, insereaza masute de cafea, prize, reviste si carti.

 

Amenajarea bailor din salonul de infrumusetare

Materialele de calitate si rezistente trebuie folosite in orice spatiu al unui salon de infrumusetare, chiar si in bai. Abordarea unui stil neutru de design interior este poate cea mai buna solutie atunci cand spatiul sau bugetul nu iti permit sa urmezi design-ul folosit in restul camerelor. Acorda atentie detaliilor, oglinzilor si obiectelor sanitare.

 

Amenajare statii de lucru din salon

Statiile de lucru sunt locurile in care se realizeaza magia. Pe langa confortul scaunelor reglabile, folosite de clienti, este bine sa existe mici dulapioare pentru organizarea obiectelor folosite des, cat mai multa lumina – daca nu este posibila lumina naturala, recomandam instalarea unor corpuri de iluminat deschise – dar si niste oglinzi mari. De asemenea, trebuie creat un flux optim intre zonele salonului.

 

Stiluri de amenajare a salonului de infrumusetare

Inainte de a stabili tema si stilul de amenajare pentru salonul tau de infrumusetare, ia-ti putin timp si descopera care este viziunea ta asupra lui si intelege conceptul pe care il vei pune in aplicare. Design-ul interior poate comunica foarte multe aspecte, asa ca da-ti voie sa folosesti detalii si elemente care sa spuna povestea locului cat mai bine.

 

Salon de infrumusetare in stil clasic

Paletele de culori in nuante neutre, mobilierul in linii elegante, accentul pus pe decoratiuni sau finisajele aurii, sunt importante intr-un astfel de proiect. Pentru a oferi putin dramatism locului, podeaua sau bancurile de lucru pot fi realizate din marmura. Respecta insa principiul „less is more” și nu combina mai multe materiale sau detalii puternice.

 

Salon de infrumusetare in stil modern

Stilul modern este caracterizat printr-un design cat mai simplist si curat. Fiecare zona trebuie sa fie bine delimitata si amenajata astfel incat toate obiectele sa fie la indemana terapeutilor in materie de frumusete. Opteaza pentru mobilier in culori deschise, palete cromatice in culori pamantii si spatii pentru depozitare cu un design cat mai fin.

 

 

Salon de infrumusetare in stil minimalist

Un salon de infrumusetare in stil minimalist este caracterizat printr-un spatiu aerisit si cat mai luminos. Accentul va cadea pe corpurile de mobilier in linii cat mai simple, culorile neutre folosite atat pentru zugravirea peretilor, cat si pentru detaliile folosite, dar si pe mai multe spatii pentru depozitarea materialelor de lucru.

 

 

Salon de infrumusetare in stil romantic 

Designul interior al unui salon de infrumusetare in stil romantic presupune o paleta de culori cat mai feminina, in nuante de roz, portocaliu piersica sau bleu – de regula nuante pastel – dar si multe imprimeuri florale.

 

Salon de infrumusetare in stil vintage

Pentru a implementa un stil vintage intr-un salon de infrumusetare este important ca valorile brandului sa vorbeasca aceeasi limba. Alege piese vechi pe care sa se veda patina timpului, cu linii si influente stilistice aparte. Un astfel de stil trebuie documentat cat mai atent pentru a nu cadea in capcana kitsch-ului. 

 

 

Salon de infrumusetare in stil industrial 

Cand vorbim despre stilul industrial inevitabil ne ducem cu gandul la elemente metalice, culori mai inchise si cat mai multa caramida. Daca spatiul nu are niste ferestre mari prin care poate intra lumina naturala, amenjarea va fi una incarcata. De aceea trebuie sa iti cunosti cat mai bine spatiul si sa iei deciziile potrivite pentru el. 

 

 

Alte stiluri inedite in amenajarea unui salon

Pentru a avea un rezultat cu adevarat spectaculos este important sa lucrezi impreuna cu o echipa de designeri care sa-ti ofere sfaturi si recomandari pliate strict pe bugetul si spatiul tau. De asemenea, este bine sa-ti pui amprenta personala indiferent de stilul din care te vei inspira:

  • stilul eclectic
  • stilul luxuriant
  • stilul boem
  • stilul mid-century
  • stilul scandinav
  • stilul art-deco
  • stilul mediteranean

 

 

 

Alte indicatii utile in amenajarea unui salon de beauty 

O amenajare interioara presupune mult mix & match, accesorizare, texturi, palete cromatice si personalitate. A avea asteptari realiste inca de la inceputul proiectului este un pas mai mult decat important. Asa ca nu ezita sa pui cap la cap dimensiunile spatiului, bugetul si moodboard-ul. De asemenea, gandeste-te la nevoile celor care vor trece pragul locatiei, precum si a celor care vor lucra zi de zi acolo. Este nevoie sa creezi spatii confortabile si practice pentru fiecare in parte.

 

Organizarea spatiilor de depozitare

Cand vine vorba despre locurile pentru depozitare intr-un salon de infrumusetare, de cele mai multe ori acestea sunt cu rafturi deschise, astfel incat toate lucrurile sa fie la vedere. Ia in calcul care sunt cel mai des folosite obiecte si amplaseaza niste dulapuri incapatoare aproape de zona salonului in care vor fi folosite.

 

Lumina corespunzatoare in salonul de infrumusetare

Lumina este elementul cel mai important intr-un proiect de design interior. Chiar daca ar fi bine sa existe cat mai multa lumina naturala in salonul de infrumusetare, uneori, pozitionarea locatiei nu ofera aceasta posibilitate. Cu ajutorul unei scheme de iluminat atent gandite, poti scoate in evidenta diferite zone. Acorda atentie corpurilor de iluminat pe care le achizitionezi, dar si a becurilor. Intensitatea lor si temperatura culorii pot influenta locul si perceptia vizitatorilor.

 

 

Cromatica salonului de infrumusetare

Este esential ca spatiul sa fie unul placut, sa ofere o senzatie de relaxare, de bunastare. Tocmai de aceea este bine sa nu urmezi culorile care sunt in trend, ci sa mergi pe nuantele conceptului. Pastreaza un echilibru vizual intre culorile folosite, mai ales daca sunt mai mult de trei, si foloseste-le cu moderatie, atat pe pereti, cat si in decoratiuni.

 

Alegerea mobilierului pentru salonul de infrumusetare

Corpurile de mobilier trebuie sa fie alese in concordanta cu stilul stabilit pentru salonul de infrumusetare. Cand vine vorba despre scaunele de la bancul de lucru sau canapelele din zona de asteptare, trebuie sa iei in calcul nu doar elementul estetic, ci si confortul. Acelasi lucru se aplica si la mobilierul folosit de catre personal. Trebuie sa fie confortabil si intuitiv, mai ales cand vine vorba despre dulapuri si organizatoare.

 

 

 

Elemente de decor importante intr-un salon

Astazi, exista o multime de elemente pentru decor care pot face salonul un loc chic si calduros. De exemplu, plantele verzi vor fi intotdeauna o alegere potrivita. Pe langa faptul ca au rol decorativ, acestea vor oferi si o pata de culoare spatiului. Te mai poti folosi de mici tablouri, ilustratii, elemente ceramice sau chiar lumanari. 

 

 

Cat de importanta este experienta senzoriala intr-un salon de infrumusetare

Experienta senzoriala este un element important intr-un salon de infrumusetare. Poti folosi lumanari parfumate sau mici aparate cu aromaterapie care sa ofere un miros placut spatiului.Ai grija sa nu folosesti prea multe arome in acelasi timp. Pune accent si pe lumina calda sau rece si plaseaz-o cat mai strategic in salon.

 

 

De ce PickTwo pentru design-ul interior al salonului de infrumusetare?

Cand beneficiezi de sprijin personalizat si specializat, amenajarea unui salon de infrumusetare poate fi un proces mult mai usor de parcurs. PickTwo este un studio de interior design care creeaza solutii personalizate pentru spatii de retail, office si de ospitalitate. Ne bazam pe o fundatie de cunostinte solide in arhitectura si design, astfel ca ideile tale vor fi transformate in realitate, oferindu-le forma si sens.

Te vom ajuta pe tot parcursul proiectului, de la proiectie, machete 3D cu propuneri de design, dar si de mobilier, si pana la definirea identitatii de brand (visual language, graphic design, brand arhitecture si branded environments). Dacă ai una sau mai multe idei pentru design-ul salonului tau de infrumusetare, însă nu știi de unde să începi, îți stăm la dispoziție.

This website uses cookies to analyze traffic and enhance your experience. Learn more

Accept