March 24, 2023 by wip

Amenajare wine bar – Idei de design interior cu imagini

Bucuria de a savura un pahar de vin este complet diferita atunci cand amenajarea wine bar-ului te poarta printr-o poveste. Un magazin de vinuri nu trebuie sa fie doar un loc tranzactional. Acesta, cu ajutorul unui concept bine pus la punct, va oferi o experienta completa celor care ii trec pragul si ii va face sa revina cu prima ocazie.

In acest articol vei descoperi care sunt cele mai importante caracteristici de luat in considerare pentru a deschide un wine bar de succes, dar si la ce trebuie sa acorzi atentie pentru ca amenajarea locului sa fie unitara si placuta.

 

Ce trebuie sa stii inainte de amenajarea unui wine bar

Un wine bar nu presupune doar amplasarea unor rafturi si a unor vitrine mari cu sticle de vin.
Pe langa acestea este esentiala o zona pentru degustare, unde clientii sa poata degusta in tihna produsele, accesorizata cu piese de mobilier care sa le ofere confort. Trebuie sa existe un echilibru atat intre dimensiunea zonelor principale de interes (degustare, bar, expozitie produse), pentru a nu fi prea aglomerate, precum si intre materialele, finisajele si culorile folosite. Toate acestea dau tonul atmosferei, asa ca, un wine bar de succes, se caracterizeaza printr-un mix atent gandit care pune pe primul loc conceptul si starea de bine a celor care ii trec pragul.

 

Cum planifici amenajarea unui magazin de vinuri / wine bar

Chiar daca conceptul de wine bar nu este unul des intalnit in Romania, cu o planificare atenta si minutioasa poti aduce la viata propriul magazin de vinuri asa cum ti-ai imaginat. Pasii importanti pe care ii ai de urmat, sunt:

  • Seteaza-ti un buget realist – ia in calcul dimensiunile spatiului, starea in care acesta se afla, precum si dorintele pe care tu le ai cu privire la noua amenajare;
  • Discuta cu o echipa de arhitecti si designer de interior – gaseste o echipa cu experienta, care sa-ti inspira incredere, si organizati un plan de design interior care sa iti satisfaca nevoile si dorintele.
  • Valorifica fiecare spatiu – nu intotdeauna vei gasi un loc care sa iti indeplineasca toate criteriile de selectie. Tocmai de aceea este bine sa fii flexibil si sa cunosti indeaproape care sunt toate zonele pe care amenajarea unui wine bar trebuie sa le aiba. Echipa de arhitecti si designeri de interior contractata iti va fi de mare ajutor in acest pas deoarece ei vor veni cu o perspectiva si experienta diferita;
  • Gaseste un concept – un wine bar, ca orice alt spatiu din domeniul HORECA, are nevoie de un concept astfel incat, toate materialele folosite, mobilierul, si decoratiunile, sa transmita stilul si vibe-ul pe care il doresti. 

 

Ce trebuie sa se regaseasca intr-un wine bar?

Inainte de a te gandi la proiectul de amenajare, de a-ti pune ideile pe hartie si de a discuta cu un designer, trebuie sa cunosti care sunt spatiile ce trebuie sa se regaseasca intr-un wine bar. In primul rand ai nevoie de o zona pentru degustare cat mai spatioasa, neaparat cel putin un grup sanitar, un bar care sa nu aglomereze locul, ci sa-l puna in valoare, si o terasa. De asemenea, poate cea mai importanta zona ce nu trebuie sa lipseasca dintr-un magazin de vinuri este cea de expunere a produselor, urmata de un spatiu de lucru sau de o bucatarie unde se pot pregati mici gustari si de un spatiu generos pentru depozitare.

 

Amenajarea fiecarui spatiu din wine bar

Armonia si coerenta intr-un proiect de design interior trebuie sa primeze inainte de orice. Aceste doua caracteristici trebuie sa se regaseasca inca de la intrarea in wine bar si pana la grupurile sanitare. Tocmai de aceea este important sa lucrezi indeaproape cu o echipa de specialisti care sa te sfatuiasca si sa iti ofere ajutor specializat pentru ca amenajarea spatiului sa fie unitara si completa. In plus, un spatiu care include mai multe stiluri de design interior va oferi acea senzatie de aglomerare si oboseala vizuala, ceea ce nu isi doreste nimeni pentru un spatiu de ospitalitate.

 

Amenajarea barului 

Barul este locatia principala dintr-un wine bar, astfel ca decorul lui trebuie sa fie unul atragator, sa scoata in evidenta tematica locului, precum si produsele disponibile pentru degustare sau pentru achizitionare. Pentru cel care serveste este ideal ca toate obiectele sa ii fie la indemana si sa aiba un loc sigur pentru depozitare. In ceea ce priveste design-ul,  asigura-te ca acesta are elemente care sunt in aceeasi directie de stil cu restul locatiei – materiale, finisaje, forme sau texturi. 

 

Amplasarea si organizarea vitrinelor/magazinului de vin

Decorul intr-un wine bar ar trebui sa scoata in evidenta vinul, produsul vedeta al spatiului. Tocmai de aceea este important sa ai cateva zone in magazin unde sa poata fi asezate sticlele de vin disponibile in wine bar. Astfel de spatii ar trebuie luate in considerare atat cu zone frigorifice, dar si de tipul unei mici biblioteci pline cu sticle. Pentru a crea o poveste, poti organiza sticlele pe rafturile din lemn sau metal, asezate pe orizontala sau verticala, in functie de sortiment, regiunea din care provin sau aromele pe care le au.

 

Amenajarea zonei destinate degustarilor

In zona degustarilor focusul ar trebui sa pice pe realizarea unui spatiu suficient de incapator pentru primirea mai multor grupuri de oameni. De asemenea, gandirea meselor pentru doua-patru persoane, precum si pentru grupuri mai mari, de opt-zece persoane, ar trebui sa fie printre principalele lucruri de luat in considerare. Acorda atentie meselor si scaunelor pe care clientii vor sta. Ele trebuie sa fie confortabile si sa vina in completarea experientei inedite pe care le-o oferi prin intermediul vinurilor. 

 

Amenajarea terasei unui wine bar

Terasa unui wine bar trebuie sa respecte intocmai design-ul interior al locatiei. Gandeste o zona intima in care clientii sa se poata bucura de produse in timpul anotimpurilor calduroase, pastrand aceeasi directie de stil si design prin intermediul mobilierului ori a decoratiunilor folosite. Pergola este un element des asociat cu terasele, asa ca, daca locul si amenajarea iti permite, poti crea cu ajutorul unei echipe o pergola potrivita conceptului.

 

 

Amenajarea spatiului de lucru / a bucatariei

De regula, intr-un wine bar, nu se gateste foarte mult. Exista un meniu cu diverse gustari sau platouri  care sa acompanieze vinurile prezente, insa pentru ele nu este nevoie de un spatiu foarte mare, precum sunt bucatariile profesioniste. Totusi, inainte de a contracta spatiul, asigura-te ca designer-ul cu care colaborezi stie cum il poate imparti astfel incat sa il ajute pe bucatar si nu sa-l incurce. Ustensilele principale – cutite, tocatoare, platouri – ar trebui sa fie cat mai la indemana, iar zona pentru depozitarea ingredientelor sa respecte normele UE.

 

Amenajarea grupurilor sanitare

Grupurile sanitare sunt foarte importante in orice locatie. Si, chiar daca tendinta oamenilor este de a minimaza design-ul interior al acestor spatii, s-a dovedit ca este important in intregul concept. In functie de spatiul disponibil, de marimea si compartimentarea lui, poti lua in calcul realizarea unui grup sanitar pentru angajati, impreuna cu un vestiar, sau un grup sanitar comun, atat pentru clienti, cat si pentru anagajati. Ideal este sa pastreazi tendintele amenajarii, culorile si materialele, astfel incat incaperile sa fie un tot unitar. 

 

Amenajarea unui wine bar in functie de stil

Un wine bar, la fel ca orice alta amenajare, are nevoie de un stil. In functie de vibe-ul pe care vrei sa il transmiti, de moodboard-ul creat sau de mobilierul care ti-ar atras atentia, vorbeste cu un designer de interior si stabileste directia in care veti merge. De asemenea, este important sa intelegi si ca stilul unui loc poateinfluenta decizia oamenilor de a face o vizita sau nu.

 

Amenajare wine bar modern

Un wine bar modern este un spatiu minimalist, cu mobilier realizat in linii si culori cat mai simple, care pune accent pe ambienta creata prin lumini, texturi si design. Intotdeauna alege o paleta de culori neutra, care sa incalzeasca spatiul si sa ii ofere o stare de coziness. 

 

Amenajare wine bar romantic

Stilul romantic este des intalnit in amenajarile din mediul HORECA. Chiar si asa, pentru un wine bar, este important sa se pastreze o linie fina intre stilul romantic tip shabby-chic si cel cu influente elegante. Drept urmare, in acest caz, stilul romantic poate fi definit prin culorile folosite – nuante pamantii sau usor pastel,, forma mobilierului, tipul de scaune, dar si prin decoratiuni (carti, vaze cu flori, lumanari).

 

 

Amenajare wine bar industrial

Stilul industrial te duce cu gandul, prin definitie, la elemente metalice, culori inchise, vibe de hala, corpuri mari de iluminat si materiale nefinisate. Un astfel de stil ar imbraca bine un wine bar cu influente moderne. In ceea ce priveste decoratiunile, tablourile maxi pentru pereti si corpurile mari de iluminat ar fi tare potrivite.

 

Amenajare wine bar rustic

Amenajarea unui wine bar in stil rustic ar trebui sa puna accent pe materialul care transmite cel mai bine starea de rustic, anume lemnul. Grinzile, podeaua, mesele sau barul pot fi din lemn brut, insa trebuie sa se acorde atentie la combinarea lor in acelasi spatiu. Trebuie sa existe echilibru intre materialele si culorile folosite pentru ca spatiul sa nu ofere acel efect de aglomerare vizuala. 

 

Amenajare wine bar clasic

Wine barul clasic este caracterizat prin interiorul usor intunecat, misterios si elegant. Mobilierul este unul simplu, realizat din materiale naturale, cu detalii ce nu ies prea mult in evidenta, dar care starnesc totusi interestul trecatorilor. In ceea ce priveste materialele si finisajele folosite, poti opta pentru vopseluri texturate in ceea ce priveste peretii, iar mobilierul poate fi realizat din lemn brut, ori imbracate in diverse materiale pretioase.

 

Alte indicatii pentru amenajarea unui wine bar

Din amenajarea unui bar de vinuri nu trebuie sa lipseasca atmosfera construita cu ajutorul luminii naturale, dar si a celei artificiale. Este nevoie de un specialist care sa gandeasca indeaproape iluminatul spatiului, dar si a vinurilor, astfel incat totul sa arate elegant, insa nu strident.

Crearea unor zone bine delimitate poate face diferenta intre un spatiu aglomerat si unul cursiv, intuitive, asa ca aceste aspecte trebuie luate in considerare inca de la inceput, la fel cum si pozitionarea decoratiunilor trebuie gandita  cu atentie de la inceperea proiectului. Plante naturale, tablouri, mici statuete, chiar si sticle de vin reconditionate, pot fi integrate in amenajare respectand stilul ales.

 

De ce PickTwo pentru amenajarea unui wine bar?

Cand primesti ajutor specializat si personalizat pentru amenajarea unui wine bar, intregul proces va fi unul simplu si usor de urmat. PickTwo este un studio de interior design care ofera solutii personalizate pentru spatii de retail, office si de ospitalitate. Astfel, o echipa de arhitecti si designeri de interior iti poate fi alaturi de la inceputul proiectului si iti poate oferi atat machete 3D cu propunerile de design si de mobilier, dar si o identitate de brand (visual language, brand arhitecture, branded environments si graphic design). 

Avem o baza de cunostinte solide in acest domeniu, asa ca, daca ai una sau mai multe idei pentru amenajarea unui magazin de vinuri, dar nu stii de unde sa pornesti, ne poti contacta si putem lucra impreuna pentru a le aduce la realitate.

 

This website uses cookies to analyze traffic and enhance your experience. Learn more

Accept