October 24, 2022 by wip

Amenajare centru SPA/Centru Wellness: Idei de design interior cu +20 de imagini

Atunci cand o persoana alege sa isi petreaca cateva ore intr-un Centru SPA, cu siguranta asteptarile sale sunt legate de starile de bine pe care timpul petrecut acolo i le va da. Evident, un mare rol il joaca modul in care spatiul este gandit, compartimentat si amenajat, precum intreaga experienta senzoriala.

Hai sa descoperi in acest articol care sunt acestea si cum un spatiu poate fi transformat, cu ajutorul unei echipe dedicate, intr-un centru inedit de SPA din Romania.

 

De ce trebuie sa tii cont la Amenajarea Centrului SPA?

Atunci cand se incepe creionarea amenajarii centrului SPA, cel mai important lucru de avut in vedere este dimensiunea viitorului spatiului, precum si principalele sale valori si caracteristici.

Dimensiunile corecte vor ajuta echipa de arhitecti si de designeri sa imparta cat mai corect spatiul si sa poata crea mai multe zone de relaxare, terapie si masaj. De asemenea, importanta mai este si tematica folosita. Orice spatiu de tip centru SPA trebuie sa aiba un concept, chiar si un anumit serviciu care sa il defineasca.

 

Ce este necesar in orice centru SPA/Wellness?

Orice centru SPA trebuie sa inspire si sa respire relaxare. Exista cateva mici trucuri prin care poate oferi aceasta stare daca sunt bine puse in aplicare. De exemplu, muzica relaxant, jocul de lumini si ambianta si, evident, serviciile puse la dispozitie. Cele mai cunoscute servicii intr-un SPA, sunt: masaj, terapii corporale sau faciale si diverse facilitati, precum este sauna, piscina sau zona de hamam.

 

Planificarea Amenajarii centrului SPA/Wellness

Un prim pas pentru planificarea amenajarii este sa existe o colaborare stransa cu o echipa de arhitecti si designeri priceputi in acest tip de amenajare .

Un al doilea pas este stabilirea bugetului. Inca de la primele intalniri cu echipa este important sa se discute acest aspect. Astfel, se va putea contura directia in care se va merge cu amenajarea, finisajele si functionalitatile incaperilor.

Urmatorul pas este vizita pe teren. Astfel, toata echipa isi va putea face o idee mai clara asupra spatiului, a compartimentarii si amenajarii fiecarui colt. Dupa acest pas se va realiza proiectul de amenajare care, de la caz la caz, va suferi diverse modificari in urma feedback-urilor primite.

Cand proiectul este aprobat, lucrarile pentru centrul SPA/Wellness pot demara, iar acestea pot dura saptamani sau chiar luni de zile in functie de diversi factori. 

 

Organizarea & Compartimentarea Spatiului

Inca de la inceput este important sa se cunoasca specificul centrului, precum si modul in care clientii vor putea sa isi petreaca timpul – impreuna cu un grup de prieteni sau singuri – ori tinand cont de cele mai cerute servicii sau locuri (piscina, sauna, sala de masaj etc).

Spatiul trebuie sa fie corect compartimentat pentru a se crea diverse fluxuri intre zonele curate si cele murdare si sa nu se intersecteze niciodata zonele de proceduri si masaje cu zonele administrative sau cele cu piscine.

 

Amenajare SPA in functie de spatiul din centru

Spatiul in care se va construi centrul SPA este panza alba pe care se va lucra intens timp de cateva luni. Tocmai de aceea este important sa se cunoasca, inca de la inceput, care este dimensiunea spatiului, astfel incat compartimentarea sa fie gandita corect. Zonele ce nu trebuie sa lipseasca deloc din amenajare, sunt: receptia, zona vestiarelor si cea a bailor. Apoi, in functie de specificul centrului SPA, pot aparea zonele de tratament, piscinele sau salile cu diverse facilitati. 

 

Amenajare receptie SPA

Receptia unui centru SPA este prima incapere care ii intampina pe clienti atunci cand acestia trec pragul locatiei. Aceasta nu doar ca trebuie sa fie impecabila, insa intreaga amenajare, prin culorile folosite, mobilierul si jocul de lumini, trebuie sa inspire relaxare si siguranta.

 

Amenajare piscina SPA 

Chiar daca este una dintrele zonele umede ale centrului, zona cu piscina trebuie amenajata exact in acelasi stil ca restul SPA-ului. Tinand cont de amenajare si spatiu, piscina poate fi mica sau mare, atat de dimensiuni pentru adulti, cat si pentru copii.

 

 

Amenajare sali cu facilitati 

Orice resort Wellness sau SPA are mai multe sali cu diverse facilitati. Fiecare loc trebuie amenajat in functie de specificatiile serviciului, precum si de aparatura ce va fi prezenta. Este important sa se respecte paleta cromatica, materialele folosite si stilul abordat in restul amenajarii.

 

Amenajare vestiare

In cadrul unui centru SPA, vestiarele nu pot fi ignorate in ceea ce priveste designul interior. Acestea trebuie amenajate urmand acelasi stil de design interior, insa oferindu-le clientilor intimitatea de care au nevoie. 

Amenajarea bailor

Amenajarea interioara a bailor este si ea tare importanta. Materialele calitative nu trebuie sa lipseasca nici de aici, tocmai pentru ca umezeala este ridicata, iar fluxul de clienti care viziteaza spatiile este unul foarte mare.

 

 

Amenajare SPA in functie de tipul acestuia

Centrele Wellness pot fi de mai multe tipuri, implicit pot avea mai multe caracteristici diferite in ceea ce priveste amenajarea interioara. De la caz la caz, se va tine cont de aparatura si serviciile disponibile in acea locatie, apoi se iau in considerare nevoile clientilor si starea ce se doreste a fi transmisa.

 

Amenajare SPA de zi

Traseul unui astfel de centru trebuie gandit cat mai simplu, cu un design curat, minimalist, si cu evidentierea zonelor de interes. El poate contine aceleasi zone de tratament si servicii specifice unui centru Wellness. De luat in considerare faptul ca, intr-o singura zi, mult mai multa lume va trece pragul locatiei. Drept urmare, recomandam investirea in materiale si obiecte de calitate pentru a evita uzura timpurile a obiectelor.

 

Amenajare SPA cu sedere (Hotel/Resort)

Amenajarea unui SPA reprezinta un proces complex. Atunci cand centrul tine de un resort sau de un hotel, este bine ca intreaga amenajare sa fie de tip 360°, astfel incat fiecare finisaj sa se regaseasca in ambele spatii. Nu trebuie sa existe discrepante de amenajare intre locuri.

 

Amenajare Destination SPA

Destination SPA este mai mult un resort de Wellness si SPA dezvoltat intr-o zona in care exista izvoare termale si izvoare minerale. O experienta intr-un astfel de loc implica mai mult decat un tratament de o zi sau o vacanta scurta. De regula este un concept 360° care pune accent pe miscarea fizica, tratamentul propriu-zis, zone educationale despre nutritie sau sanatate.

Un astfel de centru trebuie amenajat in concordanta cu locatia in care se afla. De asemenea, locurile trebuie sa fie la indemana clientilor pentru ca acestia sa nu faca un efort prea mare intre activitati. Planul unui astfel de loc trebuie gandit foarte in detaliu de catre echipa de arhitecti si designeri de interior.

 

Amenajare SPA cu izvoare termale

SPA-urile cu izvoare termale pun accent mai mult pe tratarea unor afectiuni datorita beneficiilor pe care acestea le au asupra corpului. In ceea ce priveste amenajarea, atunci cand doresti sa construiesti un centru intr-o zona in care poti beneficia de apa termala este ideal sa fie o zona speciala pentru aceasta, cu niste bazine specifice si un design minimalist.

Amenajare SPA medical

Dupa cum ii spune si numele, SPA-ul medical este un centru care imbina nevoile medicale cu cele de relaxare si revigorare ale clientilor. Amenajarea acestui loc difera putin fata de un SPA clasic, deoarece exista mai multe servicii si incaperi cu zone de tratament medical. Se pastreaza caracteristicile principale ale stilului de design, insa spatiul se completeaza cu aparatura speciala aferenta serviciilor.

 

Amenajare SPA 4 anotimpuri

Conceptul de SPA 4 anotimpuri are legatura cu solutiile inovatoare pentru toate serviciile ce tin de serviciile cu apa din cadrul centrelor. De exemplu, in cadrul acestor SPA-uri se regasesc saune, bai cu aburi, piscine, cazi cu hidromasaj si bai cu ape termale, iar intregul efort este indreptat catre zona umeda a locatiei. Acest concept se regaseste cel mai des in hotelurile, centrele spa si wellness de lux.

Amenajare SPA in functie de nevoile clientilor

 

Un centru SPA poate avea, pe zi, o multime de clienti de diferite genuri si varste. Asa ca este tare important ca amenajarea locului sa fie una potrivita pentru orice nevoi ar avea acestia.

 

Amenajare SPA pentru cupluri

Cand cuplurile doresc sa vina impreuna la o sesiune de SPA, este important sa existe sali in care tratamentele si masajele sa poata fi realizate simultan. Intr-o astfel de situatie este necesara intimitatea, asa ca anumite camere trebuie gandite special pentru cupluri.

 

Amenajare SPA pentru familii cu copii 

SPA-ul pentru familiile cu copii trebuie sa fie amenajat tinand cont de nevoile tuturor membrilor. Pentru parinti sunt ideale zonele umede si uscate, precum si cele de tratament, iar pentru cei mici este important sa se construiasca si sa se amenajeze zone de relaxare potrivite, ca de exemplu: locuri de joaca, piscine cu adancime mica sau zone uscate cu diverse tratamente medicale.

 

De asemenea, pentru un astfel de grup este importanta distanta dintre zonele cu activitati, astfel incat parintii sa ii poata supraveghea indeaproape pe cei mici.

Amenajare SPA pentru grup fara copii (adults only)

In zilele noastre tot mai multe aniversari sau petreceri de burlacie se organizeaza intr-un centru Wellnes ori SPA. La fel ca in cazul cuplurilor si aici este ideal sa existe o incapere speciala in care activitatile sa se poata desfasura in grup.

 

 Tipuri de amenajare a unui centru SPA 

Centrele SPA sau Wellness pot fi amenajate in functie de conceptul pe care vrei  sa-l aiba locatia, de serviciile oferite, precum si de stilul care consideri ca se potriveste tipologiei clientului tau.

 

Amenajare SPA minimalist 

Un SPA minimalist se defineste prin linii simple, culori neutre si cat mai putina aglomerare vizuala. Corpurile de mobilier, finisajele si texturile sunt alese indeaproape astfel incat sa nu incarce spatiul, dar sa ii ofere totusi un vibe linistit, curat si relaxant.

 

 

Amenajare SPA de lux 

SPA-ul de lux poate fi definit prin folosirea unor finisaje premium, dar si a unor culori de accent. De exemplu, auriul, in combinatie cu negru, pot transforma un banal spatiu intr-unul luxuriant. Pentru un astfel de centru este importanta si cladirea in care este construit.

 

Amenajare SPA modern

Amenajarea moderna a unui SPA presupune combinarea stilului minimalist cu usoare influente moderne. Paletele monocromatice, lumina si materialele naturale sunt de baza pentru acest stil. Fiecare spatiu este construit astfel incat sa ofere senzatia de confort si relaxare.

 

 

Amenajare Centru Wellness in stil islandez 

Inspiratia pentru un centru Wellness realizat in stil islandez vine chiar din natura, unde formatiunile stancoase si apele cristaline terminale sunt la orice pas in Islanda. Geamurile mari, zonele cu apa termala si plantele verzi, naturale, sunt principalele puncte ale unui astfel de proiect. 

 

Amenajare centru de SPA in stil oriental

Stilul oriental pentru un centru SPA se axeaza mai mult pe elementele naturii, plante si finisaje cu accente moderne, toate intr-o amenajare unitara. De cele mai multe ori sunt folosite materiale in culori neutre, pastelate sau mai puternice, precum si diverse elemente din stilul oriental, forme curbe, piese de mobilier cu functionalitati multiple si desene specifice. 

 

Amenajare SPA elegant in stil frantuzesc

Designerii francezi au un mod unic de a amenaja spatiile, combinand diverse influente din secolele XVII si XVIII cu diverse referinte din stilul modern. Un centru SPA in stil frantuzesc va avea intotdeauna un aspect regal, jucandu-se, totusi, cu elemente de confort si functionalitate, astfel incat rezultatul sa fie unul unic.

 

Lumina si iluminarea intr-un centru SPA

SPA-ul este o experienta multisenzoriala. O vizita intr-un astfel de loc are rol de relaxare si revigorare a corpului. Lumina este extrem de importanta intr-un Wellness SPA nu doar in zonele comune, ci si in zonele de tratament. Este important ca la inceputul conceptului sa fie gandit un plan complet de iluminare pentru intregul centru, atat de la luminile principale, cele secundare, cat si cele care ofera un joc de umbre pentru ambient.

 

Cum trebuie sa fie culorile intr-un centru SPA 

Intr-un centru SPA este bine sa se foloseasca culori calde, cu nuante pamantii, care sa inspire la calm si relaxare. Se pot folosi si accente de culoare, precum este terracotta sau nuantele de verde inchis, insa este recomandata evitarea culorilor puternice deoarece vor oferi o stare de agitatie, practic opusul starii pe care un centru SPA ar trebui sa-l ofere.

 

Cat de importanta este experienta senzoriala intr-un centru SPA si cum o alegi

Muzica, parfumul si texturile materialelor folosite sunt acele elemente care pot face diferenta intre o experienta buna si una spectaculoasa intr-un astfel de loc.

Intotdeauna muzica trebuie sa fie instrumentala si cat mai in surdina. Lumanarile parfumate nu doar ca vor oferi o experienta olfactiva inedita, insa lumina calda a flacarilor va crea o ambianta placuta. Acorda atentie aromelor pe care le alegi, mergi mai mult pe mirosurile florale si, cel mai important, nu aprinde mai multe lumanari parfumate, diferite, in acelasi timp.

Texturile sunt si ele foarte importante, indiferent ca vorbim despre finisajele folosite in amenajare, cat si despre obiectele pe care clientii le folosesc: halatul de baie si prosoapele. Calitatea trebuie sa fie primordiala intr-un astfel de domeniu.

 

De ce PickTwo pentru amenajarea unui centru SPA? 

Atunci cand beneficiezi de sprijin personalizat si specializat, amenajarea unui centru SPA poate fi un proces mult mai usor de parcurs. PickTwo este un studio de interior design care creeaza solutii personalizate pentru spatii de retail, office si de ospitalitate. Ne bazam pe o fundatie de cunostinte solide in arhitectura si design, astfel ca ideile tale vor fi transformate in realitate, oferindu-le forma si sens.

Vei avea parte de ajutorul nostru pe tot parcursul proiectului, de la proiectie, machete 3D cu propuneri de design, dar si de mobilier, si pana la definirea identitatii de brand (visual language, graphic design, brand arhitecture si branded enviroments). Dacă ai una sau mai multe idei pentru centrul tau de SPA sau Wellness, însă nu știi de unde să începi, îți stăm la dispoziție. 

This website uses cookies to analyze traffic and enhance your experience. Learn more

Accept