March 22, 2023 by wip

Design interior cofetarie: Idei de amenajare laborator, patiserie & brutarie

Design-ul interior intr-o cofetarie este poate al doilea cel mai important aspect de avut in vedere dupa calitatea produselor comercializate. Modul in care arata o cofetarie poate influenta perceptia oamenilor care trec pe langa spatiu si ii poate convinge sa aiba o experienta dulce. Tocmai de aceea ti-am pregatit o lista cu idei de amenajare pentru cofetarie, patiserie si brutarie, astfel incat sa iti creezi o locatie care sa iti defineasca in totalitate business-ul. 

 

Planificarea amenajarii cofetariei & a brutariei 

Daca te gandesti ca este timpul sa creezi un spatiu de vanzare si prezentare pentru produsele pe care le comercializezi, ia in calcul sa colaborezi cu o echipa profesionista de designeri care sa te indrume pentru amenajarea interioara.

Pentru inceput, este foarte important sa iti clarifici cateva aspecte cu privire la business-ului tau: 

  • ce tip de spatiu va fi – cofetarie, patiserie, brutarie sau un mix intre ele;
  • ce concept ti-ar placea sa abordezi – modern, rustic, cu multe produse la vedere sau cat mai minimalist;
  • care sunt nevoile tale, ale spatiului, dar si ale clientilor care iti vor trece pragul.

 

Cat de importanta este alegerea conceptului?

Alegerea conceptului de amenajare este un pas extrem de important deoarece acesta va dicta modul in care business-ul este perceput. Intr-un astfel de domeniu, produsele si design-ul interior al spatiului trebuie sa fie in armonie.  Un spatiu atent gandit, nu doar ca va iesi in evidenta din punct de vedere al esteticului, dar va starni curiozitati.

 

Care este diferenta dintre cofetarie, brutarie & patiserie?

Cofetaria, brutaria si patiseria fac parte din domeniul HoReCa, toate au nevoie de un laborator de productie, insa produsele realizate de fiecare in parte sunt diferite.

Cofetaria – se axeaza pe deserturi, torturi, mini-prajituri cu creme, frisca, foi dulci si decoruri;

Patiseria – se axeaza pe produse realizate din foietaje, croissante, pateuri, cozonaci – aici se regasesc atat produse dulci, cat si sarate;

Brutaria – se axeaza pe produse de panificatie, paine, chifle, covrigi, baghete, preponderent produse sarate.

Chiar daca sunt trei directii diferite, ele se regasesc in diverse locatii si ca un mix: cofetarie – patiserie; patiserie – brutarie sau chiar cofetarie – patiserie – brutarie. Daca vrei sa le combini tine cont ca pentru unele produse ai nevoie de refrigerare, altele trebuie tinute afara (cum este partea de brutarie).

 

Amenajarea fiecarui spatiu din cofetarie / brutarie / patiserie

Indiferent de tipologia spatiului, este ideal sa iti cunosti locul cat mai in detaliu si sa stii care sunt nevoile pe care acesta trebuie sa le bifeze. Doar asa amenajarea va fi mult mai bine gandita.

 

Amenajare vitrina

Vitrina reprezinta un punct principal indiferent ca este vorba despre o cofetarie/brutarie/patiserie. De regula aceasta este montata cat mai central, astfel incat, indiferent ca vii de afara sau stai la masa, sa poti avea o mai buna vizibilitate a produselor. Este bine sa creezi un spatiu aerisit, clar si cat mai minimalist pentru prezentare.

 

Amenajare si organizarea meselor si scaunelor

Mesele si scaunele trebuie sa fie in acelasi stil cu restul amenajarii. De regula, pozitionarea lor este destul de strategica – cat mai aproape de vitrina cu produse. Evident, conteaza si dimensiunea spatiului, insa, de cele mai multe ori, mesele si scaunele sunt asezate astfel incat sa existe si un traseu usor intre client – vitrina, dar si intre angajat – client.  

 

Amenajare grup sanitar

In orice cofetarie/brutarie/patiserie trebuie sa existe un grup sanitar. In functie de spatiul disponibil, acesta poate fi diferit de spatiul pentru angajati sau poate fi la comun. Este foarte important ca baia sa fie cat mai ferita de produsele alimentare, de preferat in partea opusa a vitrinei sau a laboratorului. Amenajarea trebuie sa fie si ea in acelasi stil.

 

Laboratorul

Laboratorul poate fi de tip open space, mai exact le poate oferi posibilitatea clientilor de a vedea ce se intampla in spatele vitrinei. Insa, poate fi si un spatiu inchis, delimitat cu un perete fals, cu o usa metalica sau un material. 

 

Amenajare in functie de tipul de cofetarie

In functie de domeniul de activitate, poti deschide o cofetarie simpla, dar si o cofetarie care sa includa partea de patiserie sau brutarie. Important este sa iti cunosti produsele, modul lor optim de pastrare, dar si spatiul. 

 

Amenajare cofetarie simpla

Pentru o cofetarie simpla axeaza-te pe o amenajare a spatiului cat mai minimalista, curata si aerisita. Aranjeaza mesele astfel incat sa aiba vedere catre vitrina, dar si catre exteriorul locatiei. Pune accent pe ferestre si pe un decor care sa puna in valoare produsele.

 

Amenajare cofetarie cu brutarie 

O cofetarie cu spatiu pentru brutarie ar trebui delimitate astfel incat produsele sa nu fie amestecate. Este important sa fie cat mai clara prezentarea lor, indiferent daca acestea sunt expuse intr-o vitrina sau pe rafturi. Acest mix este des intalnit in cofetariile din Romania. Noi, la Pick Two, chiar am implementat un astfel de proiect, pe care il poti vedea aici.

 

 

Amenajare brutarie cu patiserie 

In cazul acestui mix, delimitarea poate fi omisa, deoarece toate produsele de brutarie – patiserie nu au nevoie de refrigerare, ci doar de niste rafturi sau de o vitrina calda. Totusi, trebuie evidentiate cat mai bine descrierile produselor, iar atmosfera poate fi una mai rustica. 

 

Amenajare cofetarie cu spatiu patiserie & brutarie 

Chiar daca sunt mai putine, exista si spatii de tip cofetarie cu patiserie & brutarie. Cand vine vorba de ele, este importanta amenajarea si delimitarea cat mai clara a domeniilor. De asemenea, un astfel de loc trebuie sa aiba si niste dimensiuni pe masura. Se poate face o zona cu mese, bancute si scaune, dar si o zona de luat la pachet produsele care nu pot fi consumate pe loc.

 

Amenajare cofetarie in functie de stil

Amenajarea unei cofetarii trebuie sa se bazeze pe un moodboard atent gandit. Foloseste culori cat mai potrivite pentru business-ul tau, dar si materiale sau texturi care sa ajute la crearea unei identitati potrivite. Tocmai de aceea este important sa lucrezi indeaproape cu un designer sau un arhitect priceput care sa te indrume corespunzator catre rezultatul pe care il doresti.

 

Modele de cofetarii moderne

Cofetariile moderne se caracterizeaza prin liniile simple, mobilierul deschis la culoare, spatiul asimetric si iluminatul ascuns (scafe luminoase). Introdu cele mai noi finisaje si realizeaza elementele de mobilier si decor pe comanda, astfel incat sa fie totul cat mai personalizat si modern. 

 

Amenajarea cofetariei in stil clasic

Stilul clasic poate fi integrat intr-o cofetarie daca iti doresti ca vibe-ul pe care il transmite locul sa fie unul usor de lux. Mai exact, o cofetarie clasica poate fi caracterizata prin candelabre, draperii grele si inchise la culoare, mobilier masiv din lemn, cu detalii sculptate, chiar si prin picturile de dimensiuni mari pe pereti.

 

Amenajarea cofetariei in stil shabby chic

Stilul shabby chic in design-ul interior combina atat elemente vintage, cat si moderne, creand astfel un stil usor elegant si feminin. O cofetarie cu aceasta tematica este caracterizata de culorile pastelate folosite, de materialele si de lumina naturala care inunda spatiul. Acest stil se preteaza cel mai bine pe cofetariile cu poveste, cum este si acest proiect realizat de echipa noastra. 

 

 

Amenajarea cofetariei in stil romantic

Un interior in stil romantic este caracterizat prin folosirea unor culori deschise, a unui mobilier pentru amenajarea unui cofetarii cat mai simplist si a unor decoruri cu pattern-uri florale sau dantela care inspira feminitate. Poti completa spatiul cu mese si scaune din lemn care sa ofere acel sentiment de coziness. 

 

 

Modele de cofetarii rustice

O cofetarie in stil rustic se bazeaza mult pe materialele naturale – caramizile, paiele, piatra – dar si pe culorile pamantii care vor completa perfect materialele. Mobilierul poate fi unul cat mai simplu, cu putine decoratiuni.

 

Amenajarea cofetariei in stil industrial

Stilul industrial pentru o cofetarie poate fi recunoscut prin pardoseala laminata, mobilierul cu aspect lucios si modern, dar si prin ferestrele foarte mari. 

De asemenea, high-tech se apropie destul de mult de stilul industrial, unde se folosesc nuante mai inchise la culoare, dar si multe elemente metalice.

 

Amenajare laborator cofetarie

Amenajarea unui laborator de cofetarie nu se aseamana deloc cu amenajarea unei bucatarii de uz personal. Inca de cand alegi spatiul pentru desfasurare, este ideal sa te asiste o persoana care sa iti spuna daca locul este potrivit si daca poate asigura normele de igiena pe tot parcursul fluxului tehnologic. Ulterior, spatiul trebuie proiectat si amenajat in conformitate cu normele si legislatia in rigoare.

 

Cum trebuie sa arate spatiul?

Un laborator de cofetarie, patiserie sau brutarie trebuie, in primul rand, sa fie spatios si sa asigure o buna organizare si realizare a produselor. Este important sa existe, in functie de dimensiuni, mai multe cai de acces. De asemenea, echipamentele trebuie amplasate corespunzator, astfel incat procesul de lucru sa fie unul intuitiv si sa ofere un flux continuu de productie.

 

Ce echipamente sunt necesare? 

Inainte de a incepe achizitionarea echipamentelor pentru laborator, trebuie sa tii cont de produsele pe care urmeaza sa le prepari zi de zi. Astfel, nu vei epuiza bugetul pe masinarii si echipamente ce nu iti sunt necesare si nici nu vei aglomera spatiul:

Cateva dintre cele mai importante echipamente ce trebuie sa se regaseasca intr-un laborator de cofetarie, sunt:

  • cuptoare profesionale pentru patiserie si cofetarie;
  • aragaz profesional cu un numar mare de arzatoare sau plita;
  • mese de lucru din inox, atat normale, cat si refrigerate;
  • frigidere, congelatoare si dulapuri frigorifice;
  • mixere planetare;
  • masini de foietaj;
  • malaxor pentru aluaturi;
  • masina pentru inghetata;
  • dospitor pentru patiserie si brutarie;
  • vitrina de prezentare;
  • cutite si spatule pentru patiserie;
  • boluri din inox mici si mari;
  • cantar;
  • termometru;
  • tavi si forme de copt in functie de produsele realizate;
  • ustensile pentru ornarea prajiturilor (duiuri, posuri, matrite).

 

Pozitionarea echipamentelor & a accesoriilor

Pozitionarea echipamentelor si a accesoriilor trebuie facuta pe baza cerintelor HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Echipamentele mari, de productie trebuie pozitionate astfel incat sa ofere un flux continuu si sigur pentru realizarea produselor. 

De asemenea, trebuie sa existe mai multe chiuvete, fiecare cu rolul sau principal, la distante diferite. Pentru obiectele mici – tavi, ustensile pentru ornare, cutite, spatule – este bine sa creezi un loc separat, dar care sa iti fie la indemana. Cosurile de gunoi trebuie si ele asezate corespunzator, astfel incat sa nu interfereze cu produsele alimentare, si cat mai aproape de iesiri. Carucioarele pentru tavi trebuie sa fie cat mai aproape de cuptoare, deoarece sunt strans legate, iar blaturile de lucru din inox sau lemn trebuie sa fie pozitionate in aceeasi zona. 

 

Alte sfaturi pentru amenajarea cofetariei / brutariei 

Atunci cand incepi amenajarea unei cofetarii/brutarii incearca sa organizezi cat mai bine spatiul disponibil. Incearca sa gandesti cat mai bine zonele, atat pentru staff, cat si pentru clienti.

Tine cont de culori, materiale si texturi. Fiecare stil de amenajare vine la pachet cu un set de reguli pe care este ideal sa le respecti, astfel incat sa ai o amenajare cat mai omogena. Insa, pot fi anumite elemente care sa nu avantajeze spatiul, ca de exemplu culorile inchise care micsoreaza vizual locul – pot fi folosite doar ca mici accente. Pliaza-te exact dupa spatiul pe care il ai disponibil, buget si instinct.

 

De asemenea, orice magazin de tip cofetarie/brutarie implica si miros – unul placut, de prajituri, ciocolata si vanilie. Tocmai de aceea este important sa nu integrezi si alte surse artificiale de parfum (difuzoare sau betisoare parfumate) Va fi un miros mult prea greu care, in loc sa ii tina pe clienti in cofetarie, ii va face sa plece.

 

Cum te putem ajuta?

Identitatea vizuala este un element extrem de important pentru un business din industria HoReCa. Astfel ca, o colaborare cu un designer de interior reprezinta un must. Un expert va sti sa te indrume si sa iti ofere cele mai bune alternative astfel incat sa te incadrezi in bugetul disponibil – poate cel mai important aspect – dar si sa iasa un rezultat spectaculos, care sa le ramana intiparit in memorie tuturor celor care trec pragul locatiei si nu numai. Designerii si arhitectii de la Pick Two sunt specializati pe astfel de amenajari interioare pentru HoReCa si te pot asista pe tot parcursul proiectului tau.

This website uses cookies to analyze traffic and enhance your experience. Learn more

Accept