July 1, 2022 by wip
Amenajare clinică stomatologică – Idei și concepte de design interior pentru cabinetul dentar
Foto: Proiect Pick Two // Clinica Dental Elite
Amenajarea unui cabinet stomatologic poate fi o provocare, deoarece, trebuie să satisfacă atât nevoile personalului, cât și ale pacienților. Este important ca pacienții să se simtă bineveniți și relaxați atunci când intră în clinică, iar doctorii și personalul medical să fie echipați corespunzător și să se simtă confortabil atunci când efectuează lucrări dentare. Indiferent dacă îți extinzi cabinetul sau te muți într-unul nou, este important să ai în vedere aceste concepte de design.
În acest articol:
- Care sunt elementele esențiale în amenajarea unui cabinet stomatologic
- Norme de amenajare ale unui cabinet stomatologic
- Organizarea funcțională în amenajarea unei clinici dentare
- Design interior pentru cabinetul stomatologic
- Amenajarea recepției și a salii de așteptare dintr-o clinica dentară
- Este necesară alegerea unei pardoseli speciale?
- Cromatica și iluminatul în cabinet – cât de importante sunt culorile?
- Cum te putem ajuta noi?
1. Care sunt elementele esentiale in amenajarea unui cabinet stomatologic?
Amenajarea unui cabinet dentar necesită o planificare detaliată, pentru a fi siguri că unitatea rezultată este funcțională și plăcută. Fără un plan solid, pot apărea multe probleme în timpul fazei de construcție.
Stomatologii, spre deosebire de alți medici, sunt blocați în cabinet pentru o perioadă foarte lungă de timp.
Așadar, este important să se țină cont de o serie de elemente esențiale atunci când se începe amenajarea cabinetului dentar:
- Locație foarte accesibilă pentru pacienți;
- Organizarea și configurarea corespunzătoare a spațiilor și a fluxurilor de persoane (cabinete, sală de așteptare, băi, vestiare, zone tehnice, zone de joacă pentru copii, etc.);
- Finisaje conform normelor sanitare în vigoare (DSP);
- Respectarea brandului prin identificarea acestuia în conceptul de design;
- Iluminat corespunzător în funcție de necesitățile fiecărui spațiu în parte;
- Mobilare funcțională și atent gândită pentru nevoile doctorilor.
Pentru a fi aproape 100% sigur că se pun în practică toate aceste norme de amenajare cabinet stomatologic, este esențial să lucrezi cu o echipă de arhitecți care să aibă un plan de amenajare bine stabilit de la început, pentru a evita situații neplăcute.
2. Norme de amenajare ale unui cabinet stomatologic
Instituțiile medicale sunt nevoite să respecte anumite norme sanitare specifice pentru a putea funcționa regulamentar.
Cel mai important aspect este asigurarea igienei și siguranței în cabinetul stomatologic. De aceea, este esențial ca suprafețele de lucru și dotările cabinetului să fie realizate conform normelor DSP în vigoare. Suprafața pardoselii, finisajele și corpurile de mobilier trebuie să fie rezistente și ușor de curățat, deoarece acestea vor fi igienizate foarte frecvent.
Aparatura necesară trebuie achiziționată de la distribuitori acreditați, la fel și alte obiecte sanitare.
Un alt aspect important este respectarea normelor de igienă și luarea măsurilor corespunzătoare anti-incendiu. Cabinetul medical trebuie dotat cu stingătoare de incendiu, ieșiri de urgență, echipamente pentru protecția pacienților (botoși de unică folosință, măști, dezinfectant) etc.
3. Organizarea funcțională în amenajarea unei clinici dentare
Organizarea funcțională se referă la încorporarea tuturor principiilor design-ului arhitectural cu funcția de serviciu medical, precum și integrarea tehnologiei și design-ului ergonomic, toate în limitele bugetului tău.
- Planificarea spațiului din cabinet
După ce s-a verificat spațiul disponibil și s-a stabilit că este în conformitate cu reglementările locale, se începe planificarea design-ului clinicii, pentru a crea cele mai bune fluxuri de lucru pentru personal, oferind în același timp și servicii de calitate pacienților.
Pentru a realiza acest lucru, designerii de interior trebuie să ia în considerare următoarele spații funcționale atunci când amenajează cabinete dentare:
- sală de așteptare;
- camere de serviciu;
- zone pentru activități administrative;
- toalete separate pentru pacienți și personal;
- cameră de sterilizare;
- depozitare echipamente;
- cabinete.
De asemenea, este foarte important ca fluxurile de persoane să fie foarte bine definite: pacienți, medici, personal.
- Alegerea conceptului pentru designul interior al cabinetului stomatologic
Pe tot parcursul procesului de proiectare, designerii ar trebui să țină cont de bunăstarea pacientului. Planificarea și design-ul trebuie să reflecte atenția asupra detaliilor pentru a crea un sentiment de încredere și confort și să ofere intimitate pacientului. Design-ul plafonului și iluminatul, finisajele, selecția culorilor și design-ul elementelor de mobilier sunt cheia pentru a obține un mediu primitor și atrăgător. Un designer bun va putea să îmbine conceptul de amenajare cu aspectul high-tech al echipamentului cabinetului.
4. Design interior pentru cabinetul stomatologic
Cele mai potrivite materiale pentru design-ul cabinetului stomatologic, sunt cele cu suprafețe ușor de curățat și dezinfectat, de exemplu pardoseli din covoare PVC, linoleum sau LVT. Acest tip de materiale se potrivesc și pentru placarea pe pereți pentru continuarea plintei, lucru care ajută foarte mult la curățarea camerei, însă este și o normă sanitară obligatorie pentru obținerea avizului de funcționare DSP.
Obiectivul principal al amenajării este asigurarea sănătății personalului și a pacienților, de aceea este importantă folosirea materialelor ce se pot igieniza foarte des. Epoca contemporană vine cu noi tehnologii, de genul întrerupătoarelor antibacteriene, radiatoare cu ioni de argint și chiar vopsea lavabilă ce se poate spăla și dezinfecta foarte rapid, care are de asemenea și proprietăți de purificare a aerului.
Culoarea care predomină în general în cabinetele stomatologice este albul, la care se pot adăuga accente de culoare și materiale precum lemn, metal, marmură. Ce contează cel mai mult este ca tot design-ul să se potrivească perfect cu vocea brandului tău.
5. Amenajarea recepției și a sălii de așteptare dintr-o clinică dentară
Sălile de așteptare ale clinicilor dentare sunt foarte importante atât pentru pacienți, cât și pentru personal. Ele reprezintă începutul experienței pacienților în cabinetul stomatologic, și de multe ori această experiență poate fi neplăcută pentru ei, de aceea este important ca sălile de așteptare să creeze o atmosferă cât mai relaxantă și primitoare.
Sala de așteptare în care pacientul petrece acel timp înainte de programare contribuie foarte mult la calmarea anxietății și la o experiență cât mai relaxantă în cabinet.
Prin urmare, amenajarea zonei de recepție și așteptare a cabinetelor dentare ar trebui să fie mai puțin „medicală” decât cabinetele de tratament în sine.
Adăugarea de scaune confortabile, poate un covor colorat frumos și un iluminat galben-alb, va adăuga automat un sentiment de sănătate, căldură și calm în camera de așteptare și va îmbunătăți experiența pacientului.
Cercetările au arătat că pacienții se simt mult mai relaxați în sala de așteptare dacă li se oferă materiale de lectură actualizate, Wi-Fi gratuit, jucării pentru copii și un ecran TV.
- Cum amenajam receptia cabinetului stomatologic?
De ce este zona de recepție atât de importantă în amenajarea cabinetului dentar? Este primul lucru pe care îl văd pacienții tăi când intră. Prima impresie este adesea cea mai importantă. Deși ne place să o numim zona de recepție, în mod realist este și zona de așteptare. Pacienții sunt mai susceptibili să acorde atenție detaliilor precum culoarea pereților, aplicele din lemn și scaunele, în timp ce așteaptă să treacă timpul.
Este posibil ca pacienții să tragă concluzii despre echipamentul și îngrijirea unității pe baza observațiilor lor din zona de recepție. Există pânze de păianjen în colțurile tavanului? Pacienții sunt mai susceptibili la a concluziona că echipamentul medical nu este sterilizat corespunzător. Vopseaua se desprinde și pozele sunt datate? Pacienții ar putea concluziona că furnizorii oferă îngrijiri învechite. Pentru a ajuta pacienții să ajungă la concluzii favorabile, este vital ca prima lor impresie să fie una bună.
- Sfaturi pentru amenajarea sălii de așteptare din recepția cabinetului
Gândește-te „ outside the box” când vine vorba de aspectul sălii de așteptare. Scaunele puse în rânduri sunt învechite. Dacă spațiul permite, ia în considerare aranjarea mobilierului în zone separate pentru a găzdui pacienți cu nevoi diferite.
Este o idee excelentă să faci un colț cu mobilier, jucării și cărți pentru copii. Ia în considerare furnizarea unei zone de lucru comună pentru pacienții care lipsesc de la muncă pentru o programare la stomatolog.
Scaunele aranjate în jurul unei mese cu ziare și reviste pot oferi o zonă de lectură dedicată. O zonă de TV este o altă idee excelentă, indiferent dacă televizorul este reglat la știri sau un film sau este folosit pentru a afișa videoclipuri educaționale dentare.
- Piese de mobilier recomandate pentru recepție și sala de așteptare
Așteptarea oricărei tip de programare nu este distractivă, dar pentru mulți, așteptarea unei programări la dentist este deosebit de inconfortabilă. Această problemă este amplificată doar atunci când sunt întâmpinați de șiruri de scaune dure și sterile. Când îți amenajezi zona de așteptare, este important să o actualizezi cu mobilier pentru cabinetul stomatologic care nu numai că arată grozav, dar face și așteptarea confortabilă.
Nu te limita nici la scaune. Oferirea unei varietăți de locuri de stat poate face pacienții să se simtă confortabil. Adăugarea unei canapele mici sau două fotolii și a unei măsuțe de cafea va oferi zonei de așteptare o senzație mai relaxată, mai acasă.Amenajarea grupului sanitar în cabinetul stomatologic
Când vine vorba de crearea unei amenajări de cabinet stomatologic, locația grupului sanitar pentru pacienți este probabil ultimul lucru care se ia în vedere.
La amenajarea băii nu se ia în considerare doar aspectul, deși ar trebui să fie unul cât mai plăcut, ci și accesibilitatea acesteia, mai ales pentru persoane cu dizabilități.
Cei care folosesc scaunul cu rotile cei cu alte limitări fizice trebuie să poată traversa holul pentru a ajunge la baie, să acceseze grupul sanitar fără impedimente și să poată folosi baia cu ușurință.
6. Este necesară alegerea unei pardoseli speciale?
Răspunsul este da! Însă poate fi diferită în funcție de zonă. Recepția poate avea o podea frumoasă din lemn sau marmură pentru a adăuga acel efect clasic, elegant. Se pot folosi de asemenea plăci ceramice cu aspect de lemn, arată foarte bine și se întrețin ușor. Covoarele pot fi folosite în recepție dar nu și în cabinetele de tratament, deoarece se curăță și se dezinfectează foarte greu. Sălile de tratament pot avea gresie ca pardoseală deoarece se curăță cu mare ușurință. Asigurați-vă că pardoselile sunt toate anti-alunecare.
7. Cromatica și iluminatul în cabinet – cât de importante sunt culorile?
Iluminarea și culorile din cabinetul dentar ar trebui să fie liniștitoare și să creeze o armonie pentru ca mintea pacienților să se relaxeze. Ar trebui să completeze împrejurimile și să transmită o stare de pace și serenitate. Ferestrele mari și lumina naturală, de asemenea, contribuie la o atmosferă plăcută și oferă o senzație de căldură, de familiaritate.
Camera de tratament trebuie să aibă iluminare ambientală fără umbre sau zone întunecate, deoarece doctorii au nevoie de vizibilitate foarte bună. Culoarea pentru podele, pereți și echipamente poate fi similară. Culorile reci, nuanțele pastelate de verde, albastru si violet pot fi folosite în cabinetele de tratament. La recepție pot fi folosite culori mai calde în nuanțe de roșu, galben și portocaliu.
8. Cum te putem ajuta noi?
PickTwo Studio se bazează pe o fundație de cunoștințe solide în arhitectură și design, atât în domeniul medical cât și în alte domenii. Pentru noi, încrederea și comunicarea între client și designer este cheia pentru un rezultat de succes.
Ne dorim să transformăm ideile tale în realitate, încercând să le dăm formă și sens într-un joc magnific de idei și concepte ce devin palpabile cu ajutorul unei echipe competente de oameni foarte faini!