March 28, 2022 by Radu Călin

Amenajare cafenea: planificare, stiluri și idei de design interior

Dincolo de a fi un spațiu destinat servirii celei mai aromate cafele, o cafenea este, de asemenea, și un loc perfect pentru socializare și petrecere a timpului liber. În condițiile dezvoltării atât de puternice în prezent a platformelor de social media putem afirma, fără urmă de greșeală, că felul în care amenajezi o cafenea este responsabil, într-o oarecare măsură, chiar și de fluxul / volumul de persoane care te va vizita. 

Iată ce se poate face pentru ca o cafenea să arate cu adevărat exemplar, respectând câteva aspecte foarte simple.

 

Lucruri de știut pentru amenajarea cafenelei 

Amenajarea unei cafenele începe cu o idee, pentru ca mai apoi aceasta să evolueze din schițe și detalii într-un veritabil proiect. Spațiul, lumina, decorațiunile și toate detaliile de amenajare se vor împleti delicat spre a conferi cafenelei nivelul de frumusețe dorit. Este recomandat să planifici și să aloci un buget special pentru amenajarea unei cafenele, pentru că detaliile care te vor ajuta să construiești imaginea dorită vor constitui de fapt o primă investiție în imaginea ta, ca brand. 

 

Amenajare cafenea în funcție de tipologie 

Fiecare cafenea are particularitățile sale, iar pentru a le surprinde perfect este nevoie să delimitezi foarte bine tipul spațiului de care dispui. Configurarea estetică și funcțională poate depinde de mărimea spațiului și de dispunerea constructivă a structurii, astfel că ideile se pot concretiza în următoarele tipuri de cafenele:

Idei pentru amenajarea unei cafenele mici 

Cafenelele mici sunt în general intime și cochete, iar acest lucru le poate face și ușor de amenajat. Este important ca într-o cafenea mică să valorifici chiar și cele mai nesemnificative spații, de la scafe la glafuri. Creativitatea joacă un rol important, la fel și vederea spațială.

 

 

Poți alege pentru spații mici o cromatică deschisă, cu nuanțe blânde de bej, roz sau alb, care să fie evidențiate de mobilierul simplist, de preferat din materiale naturale, precum lemnul. Optează pentru mese relativ mici, pătrate, astfel încât să îți fie ușor să le integrezi în cafeneaua ta. 

 

Amenajare cafenea tip Hub

Hub-urile sunt recunoscute pentru multitudinea de facilități oferite clienților, cum ar fi spațiul de co-working pe care îl oferă și accesul la resurse (internet, cafea etc.). Accentul se pune așadar pe confort, atât în ceea ce privește consumația, cât și la nivel de mobilier, decorațiuni, ambianță și izolare. 

Amenajare cafenea Vieneză

Cafenelele vieneze sunt spații care pun accent pe socializare și confort. Practic va trebui să amenajezi un spațiu care să acopere cât mai multe gusturi, pentru că scopul acestor cafenele este acela de a se transforma în spații familiare, locale, potrivite pentru anumite cercuri de persoane și clienți recurenți. 

 

Idei de amenajare cafenea tip cofetărie

Dincolo de aroma specială a cafelei, poți crea un spațiu în care savoarea prăjiturilor să se resimtă discret. Astfel, pe lângă mobilierul specific pentru cafenele, ar trebui să iei în calcul și câteva vitrine speciale pentru prezentarea preparatelor. 

Iluminatul joacă un rol foarte important în aceste cazuri, așa că ar trebui să optezi pentru corpuri de iluminat moderne, care să evidențieze frumusețea întregului ansamblu. 

 

Amenajarea unei cafenele tip ceainarie

Ceainăriile sunt deosebit de apreciate pentru calmul pe care îl oferă și pentru starea zen. Conlucrarea celor două idei, atât la nivel de amenajare funcțională, cât și la nivel estetic, este cu adevărat specială. O caracteristică aparte a acestor spații este aceea că accentul la nivel de servire se pune pe ceai și cafea și mai puțin pe alte tipuri de băuturi. 

De asemenea, în ceea ce privește interioarele, vor găsi elemente de amenajare specifice precum plante (bambus) sau mici statuete cu diferite semnificații. 

Amenajare cafenea cu produse TO GO

Caracteristica acestor tipuri de cafenele constă în eficientizarea spațiului și a fluxului de clienți prin implementarea unei zone de servire care nu implică șederea în cafenea. Unele tipuri de cafenele funcționează atât cu zonă de servire, cât și cu spațiu to go, iar cele două zone sunt perfect delimitate la nivel de trafic.

 

Amenajare cafenea cu terasa sau gradina

Cafenele cu terase beneficiază de aportul extraordinar de naturalețe pe care îl oferă acestea. Cafeneaua cu terasă eficientizează foarte mult atât fluxul de clienți, cât și fluxul personalului care trebuie să îi deservească pe aceștia. Grădinile oferă avantajul amenajării facile care contribuie la un spațiu cu adevărat intim și special, cu contact direct cu frumusețea naturii.

 

Stiluri și concepte de amenajare pentru cafenea

”Moda este arhitectură: totul e chestiune de proporţii”, spunea Coco Chanel, iar extrapolând, se pare că acest lucru este cât se poate de real și în cazul cafenelelor. Este important ca stilul unei cafenele să aibă în vedere proporțiile, dincolo de materializarea subtilă a culorilor și a pieselor de decorare.

Stilul unei cafenele va reflecta atât personalitatea spațiului, cât și felul în care va fi aceasta percepută de către clienți. Astfel, o cafenea poate fi amenajată conform următoarelor stiluri și concepte de amenajare. 

 

Amenajarea unei cafenele moderne

Cafenelele moderne sunt evidențiate de spațiul amplu și de confort. Mesele futuristice, adesea asimetrice sau modelele extravagante completează coloristica modernă, bazată pe nuanțe deschise și îndrăznețe.

Idei pentru amenajarea unei cafenele clasice

Stilul clasic cucerește prin rafinament și eleganță și prin conlucrarea perfectă a formelor. Clasic nu înseamnă vechi, ci un stil transpus în forme feminine, naturale, apropiate de perfecțiune. Poți folosi așadar mobilier din lemn, dar și tapițerii pentru scaune și elemente textile diafane, precum perdelele și draperiile. 

Amenajare cafenea in stil minimalist

Stilul minimalist este orientat spre simplitate, iar acest stil este util mai ales spațiilor mici. El este preferat pentru că presupune folosirea obiectelor de mobilier cât mai mici și mai organizate, dar și pentru că nu include decorațiuni sau alte elemente care ar putea limita spațiul. Se pot folosi pentru amenajare mesele și scaunele simpliste, netapițate și corpuri de iluminat înalte, de dimensiuni mari. Cromatica include nuanțele deschise, similare stilului scandinav. 

Amenajare cafenea in stil industrial 

Unul dintre cele mai apreciate stiluri, mai ales în rândul tinerilor, este stilul industrial. Acesta are ca drept caracteristică principală utilizarea materialelor de construcții nefinisate, cum ar fi peretele accent din cărămidă sau utilizarea mobilierului cu structură metalică (țeavă rotundă, plasă bordurată etc.) Chiar și la nivel de iluminat sunt folosite materiale simpliste de construcții, cum ar fi țevile și becurile fără acoperiri de tipul aplicelor sau lustrelor. 

Amenajare cafenea în stil vintage 

Stilul vintage este special, boem și elegant și include mici accente de culoare care au proprietatea de a transforma orice cafenea într-un spațiu unic. Iluminatul cald și formele rotunjite constituie adevărate accente puse într-o amenajare deloc monotonă. 

 

 

 

Cele mai importante detalii pentru amenajarea cafenelei

Pentru a amenaja o cafenea este important să ai în vedere toate exigențele de confort ale clienților. Deschiderea spațiilor, lumina naturală, suprafețele vitrate, cromatica, fiecare dintre aceste aspecte sunt importante 

Sonorizarea dintr-o cafenea 

Cafenelele sunt spații în care sunetul trebuie să fie amortizat în mod delicat, astfel încât confortul auditiv să nu fie perturbat. Muzica trebuie să se audă la un volum perceptibil, însă nu deranjant, iar în acest sens poți folosi sisteme speciale de sonorizare, atât locale cât și de sine stătătoare.

Lumina în amenajarea unei cafenele 

Felul în care decizi să iluminezi o cafenea depinde foarte mult de stilul ales pentru decorarea acesteia, astfel că ai o multitudine de posibilități. Poți opta pentru lumină caldă și sisteme SMART de iluminare, pentru a crea spații cât mai primitoare. 

De asemenea, corpurile de iluminat se recomandă a fi cât mai creative și speciale, plecând de la candelabre la lămpi, felinare sau aplice în diferite culori și forme. Dacă ai o cafenea cu separeuri, va fi nevoie de corpuri de iluminat speciale, cu lumină care să asigure un spațiu cât mai intim. 

 

Culorile în amenajarea cafenelei

Viața este prea scurtă pentru a trăi în alb și negru, iar atunci când vine vorba despre spații atât de importante, precum cafenelele, este important să existe culori cât mai speciale care să definească personalitatea spațiilor.

Amenajările moderne ne permit implementarea unei multitudini de opțiuni și combinații de culoare, iar dacă vrei să fii în pas cu tendințele, atunci te poți inspira chiar din nuanțele oferite de către institutul Pantone. Spre exemplu, culoarea anului 2022 este very pery, o nuanță de violet deschis cu tente liliachii, care poate însufleți orice spațiu. 

 

Obiectele decorative 

Obiectele decorative ar trebui să fie în deplină armonie cu spațiul și cu modul de aranjare al acestuia. În general în prezent se preferă asimetria, atât la nivel de decorațiuni cât și la nivel de amenajări. Poți opta pentru tablouri abstracte, pentru pereți accent sau forme geometrice, pentru mici sculpturi sau chiar pentru ghivece cu plante de cameră. 

Amplasarea barului 

Zona barului trebuie să fie cea mai evidentă, iar din acest motiv accentul se pune asupra acesteia. Astfel, pe lângă o insulă ca mobilier în sine, va fi nevoie să ai în vedere amenajarea zonelor pentru veselă, dar și decorarea întregului ansamblu folosind lumini și spoturi, pentru a pune în valoare strălucirea acestuia. 

Zona barului trebuie să se facă pe cât posibil pe o latură a cafenelei, pentru a putea asigura fluxul de persoane care vin să comande fie to-go, fie pentru servire imediată. 

Organizarea meselor 

Mesele, alese în funcție de stilul dominant de amenajare, ar trebui să urmeze o structură bine definită, astfel încât să ajute din două puncte de vedere. Pe de o parte va fi nevoie de o amenajare care să permită clienților să treacă spre interiorul cafenelei, însă în același timp o structurare eficientă va ajuta și personalul în vederea deservirii clienților (numerotare mese, acces pentru servire etc.)

 

Cum te putem ajuta noi? 

Suntem mai mult decât un simplu birou de design interior, pentru că ne implicăm activ în tot ceea ce ține de amenajare spațiilor în deplină conformitate cu cerințele clienților noștri. Dacă ai nevoie de idei amenajare cafenea atunci să știi că împreună cu noi le vei găsi cu siguranță. În același timp, venim și noi în ajutorul tău cu idei proprii, astfel încât visul tău de amenajare spațiu cafenea să devină realitate.

This website uses cookies to analyze traffic and enhance your experience. Learn more

Accept