Amenajari Interioare HoReCa
Nu mai este un secret faptul ca amenajarea interioara a unui spatiu din industria HoReCa este extrem de importanta in zilele noastre. Aceasta nu doar ca influenteaza modul in care business-ul este perceput de catre public, insa poate avea o influenta majora si asupra fluxului de oameni care trec pragul locatiei.
Daca ai un business in industria HoReCa, de tipul cafenea, restaurant, bar, hotel, centru SPA, cofetarie sau brutarie, da, trebuie sa iei in considerare crearea unei amenajari interioare unitare.
Hai sa descoperi care sunt cele mai importante aspecte intr-o amenajare interioara HoReCa si care sunt etapele unui astfel de proiect.
Servicii de amenajare in HoReCa
In HoReCa, amenajarile interioare au ajuns sa reprezinte un mod de exprimare al business-urilor. Indiferent ca este vorba despre un restaurant, un hotel, un bar sau o cofetarie, design-ul interior poate schimba perceptia oamenilor asupra locului, dar si asupra serviciilor oferite.
Pentru ca publicul are nevoie sa simta un echilibru intre estetica si functionalitate, o amenajare interioara potrivita poate sa ofere acest sentiment. De exemplu, pentru un hotel, amenajarea interioara nu se opreste doar la camerele oaspetilor. Atat zona de receptie, cea de luat masa sau zona de spa/gimnastica, poate fi amenajata exact in acelasi stil pentru un design unitar si clar.
Pentru restaurante si cafenele nu se amenajeaza doar zonele pentru clienti, ci si zonele pentru staff, deoarece este important sa existe un flux clar de lucru, dar si un mediu potrivit.
Amenajari interioare restaurant
Restaurantul este acel loc in care mancarea, design-ul si socializarea se impletesc si reusesc sa te scoata din cotidian, dar si sa te transpuna intr-o altfel de lume. Tocmai de aceea este important ca pentru amenajarea interioara a unui restaurant sa se ia in considerare trei lucruri importante: un concept bine definit, un spatiu cu sens si, nu in ultimul rand, bugetul.
Atentia se indreapta intotdeauna catre zonele in care clientii isi petrec timpul – zona de bar si zona de luat masa – dar si pe fluxul de lucru al staff-ului, astfel incat sa nu existe zone aglomerate sau fara sens in amenajare.
Amenajari interioare cafenea
Amenajarea unei cafenele, la fel ca in cazul restaurantului, trebuie sa prezinte mai mult decat produsul comercializat. Este important ca atmosfera sa fie una potrivita pentru tipologia clientilor tai, dar si pentru valorile si personalitatea pe care brand-ul o are.
In functie de marimea spatiului si de modul in care este structurat, design-ul interior poate sa ia mai multe forme. Tocmai de aceea este bine sa lucrezi indeaproape cu o echipa de specialisti care sa te indrume si sa iti ofere cele mai bune solutii.
Amenajari interioare hotel
Design-ul si stilistica unui hotel reprezinta mai mult decat ne imaginam. Chiar daca un astfel de spatiu ofera o sedere temporara, este impedios necesar ca amenajarea unei camere de hotel sa iti ofere senzatia de „acasă”.
Culorile, spatiile multifunctionale, tematica potrivita, chiar si folosirea unor materiale si produse in amenajare, cat si in decorarea camerei de hotel – lenjerii, prosoape, produse de ingrijire – dar si a zonelor adiacente, vor aduce personalitate si bun gust spatiului.
Etape de Amenajare in HoReCa
Intr-o amenajare interioara, dar mai ales una de tip HoReCa, este extrem de important timpul. Iar pentru a avea un timeline al proiectului, este absolut esential ca procesul sa fie impartit in mai multe etape.
Prima etapa este discutia initiala, cea in care ne cunoastem si povestim despre spatiu si particularitatile sale. De asemenea, tot in acest moment vom discuta despre profilul clientilor tai, pozitionarea brandului, bugetul destinat amenajarii interioare, precum si de perioada de implementare.
Realizarea proiectului 3D reprezinta cea de-a doua etapa in care iti vom propune cateva amenajari interioare.
In cea de-a treia etapa vom reface randarile in urma feedback-ului primit si iti vom prezenta varianta finala a amenajarii. Tot atunci iti vom face un deviz si o lista cu produse ce pot fi achizionate sau realizate la comanda.
Ultima etapa, si poate cea mai asteptata, este executia. Impreuna cu specialistii vom porni de la vizualurile de executie si ii vom coordona astfel incat sa ne incadram in termenul stabilit.
Design interior in HoReCa – aspecte importante
Atunci cand vine vorba despre design-ul interior in HoReCa este important sa se tina cont de cateva aspecte pentru ca proiectul sa fie unul in totalitate reusit. De exemplu, ideal este ca o echipa de specialisti sa se ocupe de alegerea si crearea conceptului si sa integreze atat trendurile globale, cat si diverse elemente de sustenabilitate.
Atenția la alegerea conceptului
Inainte de a alege conceptul amenajarii interioare, este foarte important sa iti intelegi publicul tinta – care sunt nevoile si dorintele lui. Toate detaliile vor ajuta la vizualizarea mai clara a conceptului de amenajare potrivit business-ului.
Cand vine vorba despre designul interior pentru un loc din industria HoReCa, nu trebuie sa se tina cont neaparat de trenduri, ci mai mult de starea pe care publicul tau vrei sa o resimta atunci cand calca pragul locului. De asemenea, proportiile spatiului, personalitatea, codurile de culoare si toate elementele specifice brandului trebuie luate in considerare.
Reflectarea Brandului
Interioarele spatiilor din HoReCa trebuie sa reflecte imaginea brand-ului, de la modul in care acesta comunica in mediul online, offline, si pana la culori, forma produsului, sunet, miros, chiar si gust. Brandul nu mai reprezinta doar un logo si niste coduri de culoare, ci o intreaga experienta. Si, astfel, spatiul dedicat trebuie sa vina in completarea povestii create deja de acesta.
Stim ca poate fi coplesitor la inceput, insa cel mai bine este sa pastrezi directia brandului si sa o transpui in mici elemente – lumini, arhitectura, texturi folosite – astfel incat povestea sa fie cat mai real expusa publicului.
Standarde & Trenduri Globale
Business-urile din industria ospitalitatii trebuie sa isi mentina sau sa includa standardele si tendintele globale in modul lor de lucru. Este important ca designul restaurantelor, de exemplu, sa evolueze, sa se incadreze in trendurile globale, insa totusi sa isi pastreze acea nuanta de personalitate care sa le diferentieze.
Sunt multe exemple din lume unde arhitectura a fost conceputa cu decenii in urma si, chiar si in prezent, este tare apreciata. Indiferent de profilul business-ului, amenajarea interioara HoReCa trebuie sa se ridice la cele mai inalte standarde si sa tina cont de unele trendurile globale pentru a le oferi clientilor o experienta unica si un mediu proprice pentru deconectare.
Tehnologie & Dotari
Oricine isi doreste ca experienta avuta intr-un spatiu HoReCa sa fie una exceptionala, indiferent ca este vorba despre un restaurant sau despre un hotel.
Design-urile prietenoase cu tehnologia sunt un must in industria ospitalitatii, mai ales ca modul in care acesta este integrat poate influenta pozitiv modul in care clientii percep locul. Dotarile unui spatiu, tipul si modul de iluminare, perdelele cu senzori sau, in cazul hotelurilor, accesoriile tech din bai, pot fi niste elemente cheie pentru ca locul sa se ridice la standarde mai inalte.
De asemenea, pandemia generata de COVID-19 a aratat ca digitalizarea si tehnologizarea nu reprezinta un lucru „nice to have”, ci chiar o necesitate.
De exemplu, restaurantele si barurile au scos meniurile fizice si au optat pentru meniurile de tip QR cod. Chiar si in ceea ce priveste nota de plata, aceasta poate fi achitata in unele locuri direct dintr-o aplicatie, fara a mai fi nevoie de chemarea personalului.
In ceea ce priveste hotelurile, totul a devenit contactless in anumite locuri. Cea mai importanta schimbare este faptul ca oaspetele nu mai este nevoit sa ia contact cu gazda.
Functionalitate
Designul interior al unui spatiu nu trebuie sa se axeze doar pe aspectul vizual, ci si pe functionalitate. Punand accent pe elementele din urma, experienta pentru clienti, dar si pentru staff-ul locului, va fi una mult mai placuta. Este important sa se creeze un traseu optim atat pentru angajati, cat si pentru clienti, iar zonele specifice sa fie delimitate si semnalizate corespunzator.
O echipa de designeri cu experienta, cu siguranta va sti sa puna in valoare toate spatiile de interes astfel incat intregul loc sa fie unul unitar si functional.
Sustenabilitate
Sustenabilitatea in designul interior pentru HoReCa ar trebui sa fie principalul pilon atunci cand se da startul proiectarii. Orice echipa de designeri ar trebui sa adopte o astfel de gandire si sa constientizeze ca sustenabilitatea trebuie luata in considerare atunci cand vine vorba despre forma, functia si materialul utilizat in amenajare.
Efectele aplicarii unui design interior sustenabil vor fi unele pozitive pe termen lung. Este indicat sa se utilizeze cat mai multe piese din mobilier durabil (mai ales ca va exista un flux constant de clienti zilnic). De asemenea, utilizarea unor materiale cu impact redus asupra mediului inconjurator, precum sunt cele organice, reprezinta o alegere mult mai potrivita pentru mediul inconjurator.
Sustenabilitatea presupune si luarea unor decizii ce pot economisii, de-a lungul timpului, diverse resurse. De exemplu, pentru ca spatiul sa consume mai putina energie electrica, este ideal sa fie implementati doi pasi importanti: trebuie realizata o izolare adecvata si trebuie achizitionate niste dispozitive mult mai eficiente.
Adaptabilitate
Un proiect adaptabil reprezinta un design gandit si personalizat pe dimensiunile si scopul spatiului pentru care este conceput. Pentru ca un interior sa ramana relevant mult timp, trebuie sa fie proiectat impecabil inca de la inceput pentru a rezista. O echipa de specialisti, iti va putea oferi sfaturi cu privire la spatiu, dimensiuni, buget si asezare a lucrurilor astfel incat locul sa reflecte personalitatea brand-ului, dar si sa ofere confort.
Cum a schimbat pandemia de Covid-19 industria HoReCa din punctul de vedere al amenajarii de interior?
Pandemia generata de COVID-19 a reprezentat o resetare a comportamentului de consum pe care oamenii il aveau, dar si asupra lucrurilor carora voiau si puteau sa acorde atentie. Nevoia de a iesi din casa, de a socializa si de a vedea lucruri diferite, s-a resimtit in industria HoReCa.
Tot mai multe localuri au fost nevoite sa isi reinventeze spatiile pentru a se potrivi reglementarilor din acea perioada. Insa nu sunt de omis nici spatiile, atat restaurante, cafenele sau cofetarii, dar si hoteluri, care au deschis in perioada pandemiei si care si-au axat atentia mai mult pe design-ul interior si pe starea transmisa de catre concept.
De ce sa optezi pentru amenajarea spatiului HoReCa impreuna cu o echipa de Designeri de Interior
Daca te intrebi de ce ar fi bine sa lucrezi cu noi pentru o amenajare HoReCa, trebuie sa stii ca suntem specializati in lucrul cu companiile – B2B, aspect care ne-a facut sa acordam atentie la bugete si la maximizarea randamentului investitiilor.
In plus, lucram repede deoarece avem un proces intern foarte bine pus la punct si un flux de lucru colaborativ.
Stim cat de importanta este si rentabilitatea investitiei, si ne bucuram nespus cand aflam de la clientii nostrii ca lucrurile merg mult mai bine dupa implementarea proiectului.
Astfel ca, daca ai una sau mai multe idei, insa nu stii de unde sa incepi, noi iti stam la dispozitie. Echipa noastra va putea sa vina cu o noua perspectiva, cu viziune si idei noi, dar, in aceeasi masura, te poate ajuta sa le pui in practica.